8 vrst hrane, ki vas uspava in 8, ki vam ne pusti spati

8 vrst hrane, ki vas uspava in 8, ki vam ne pusti spati (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2016 Vir: Lisa

Se kdaj povsem brez razloga ponoči premetavate po postelji in brez uspeha štejete ovčke? Jah, žal je tudi za nespečnost lahko kriva hrana. Za vas smo pripravili seznam hrane, ki vam ne bo pustila spati, in seznam živil, ki vas bodo popeljala v miren spanec.

Hrana, ki vas uspava

1. Ovseni kosmiči

Morda so kosmiči vaš najpriljubljenejši zajtrk, ki vas skupaj s kavo popeljejo skozi delovni dan. A ovseni kosmiči so odlični tudi zvečer, saj naravno dvignejo krvni sladkor in uspavajo. Oves je tudi zelo bogat z melatoninom, zato sprosti telo in pomaga pri prijetni večerni utrujenosti.

2. Mandlji

Proti večeru si privoščite pest mandljev in smrčali boste kot ubiti. Mandlji so bogati z vitaminom E in vitamini skupine B ter vsebujejo veliko antioksidantov in železa. V njih je tudi veliko magnezija in triptofana, ki pripomoreta k zmanjševanju.

3. Med

Med vsebuje glukozo, ki pove vašim možganom, naj 'ugasnejo' oreksin, nevropeptidni hormon, ki nas ohranja budne in živahne. Seveda pa nikar ne pretiravajte, ena žlica medu pred spanjem je dovolj.

4. Češnje

Najboljši način za dober nočni spanec je povečanje melatonina v vaši hrani. Tako kot oreščki in kosmiči so tudi češnje bogat naravni vir melatonina, ki vam pomaga urediti vaš spalni ciklus.

5. Polnozrnati kruh

Ogljikovi hidrati so vaši najboljši prijatelji in hkrati največji sovražniki. Preprosti ogljikovi hidrati, kot so sladkarije, so odlični za hiter dvig energije, saj se hitro prebavijo. Polnozrnati kruh ponavadi hitro zviša raven glukoze v krvi, ko pa ta raven upade, to povzroči padec energije.

6. Zeliščni čaji

Zeliščni čaj ima na tone koristnih lastnosti. Med čaje, ki vas najhitreje uspavajo, uvrščamo kamilični čaj in čaj melise ali mete. In ja, ob čaju si lahko privoščite še žličko medu.

7. Banane

Banane vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki pomirjata mišice in živčevje. Banane so tudi bogat vir vitamina B6, ki poskrbi za odlično relaksacijo.

8. Črna čokolada

Ne skrbite – čokolado lahko jeste dan in noč. Mlečna čokolada je stimulans, vendar pa ima temna čokolada nasprotne učinke. Vsebuje namreč serotonin, ki sprošča vaše telo.

Hrana, ki onemogoči miren spanec

1. Starani siri

Če mislite kmalu zatisniti oči, si nikar ne privoščite parmezana, starane gavde, asiaga in drugih trdih, mamljivih sirov. Trdi siri imajo visoko raven amino kisline tyramine, ki vam ne bo pustila spati.

2. Kofein

Roko na srce, dragi moji, ampak tole vsi vemo že vrsto let. Kava je lahko sicer odlična, če imamo pred seboj vso noč učenja ali dela, a nikar si je ne privoščite prepozno v dnevu, če želite miren spanec. Kofein je stimulans in ga nikakor ne priporočamo zvečer, pa če še tako paše po dobri večerji.

3. Pekoča hrana

Pekoči tamale, gong bao ali kari? Slaba ideja za večerno pojedino. Tudi pekoče perutničke zares odlično teknejo med nogometno tekmo, a ko se boste odpravili v posteljo, se ne boste počutili tako krasno. Pazite, da boste svojo najljubšo pekočo hrano jedli še dovolj zgodaj, da vam ne bo nagajala ponoči.

4. Predelano in prekajeno meso

Pustite tole raje kar na pultu delikatese. Poskušajte uživati čim manj predelanega in dimljenega mesa. Predelano meso vsebuje velike količine tiramina, ki vašim možganom sporoča, naj vas nikar ne pustijo spati.

5. Alkohol

Čeprav vas bo tole potrlo, vam moramo povedati, da vam alkohol ne bo ponudil mirnega spanca. Veliko ljudi sicer pije alkohol za sprostitev, a učinek je ravno nasproten in vaš spanec zagotovo ne bo globok.

6. Mlečna čokolada

Povprečna tablica čokolade vsebuje tirozin, ki se spremni v dopamin – stimulans, ki nam ne da miru, saj povzroča budnost in nemir.

7. Paradižnikova omaka

Če si zvečer privoščite veliko količino testenin s paradižnikovo omako, je slab spanec skoraj neizogiben, zato se raje odpravite na tek. Paradižnikove omake povzročajo povečanje želodčne kisline in zgago, ki vam bo preprečila dober spanec.

8. Soja

Fermentirani sojini izdelki vsebujejo veliko tiramina, kar pomeni, da sojine omake, tofuji, miso omake niso dobra popotnica za dober spanec.