9 trikov, ki vam bodo pomagali prenehati s kajenjem

31. 1. 2023
Deli
9 trikov, ki vam bodo pomagali prenehati s kajenjem (foto: Profimedia)
Profimedia

Si tudi vi želite prenehati s kajenjem? Preverite, kako si lahko pomagate.

Najdite svoj razlog

Pri prenehanju kajenja je najpomembneje, da imate dober razlog, ki vas bo motiviral. Si želite poskrbeti zase? Bi radi dali zgled svojim otrokom? Si želite izboljšati kvaliteto svojega življenja?

Na list papirja si zapišite vse razloge, zaradi katerih bi si resnično želeli prenehati s kajenjem. Pri tem pa je pomembno, da gre za močne razloge, ki jih čutite v sebi in ne takšne, ki jih slišite od drugih.

Pripravite se

Prenehanje kajenja je veliko več, kakor samo to, da vržete škatlico cigaret v smeti. Kajenje je resna odvisnost, ki se jo je treba lotiti premišljeno. Vnaprej se pripravite in pozanimajte, kaj lahko pričakujete ter kako si v težkih trenutkih lahko pomagate.

Priporočljivo je, da se posvetujete tudi s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo lahko pomagal z morebitnimi nasveti ali triki, kako si lahko odvajanje nekoliko olajšate.

Poiščite pomoč pri bližnjih

Z bližnjimi delite svojo odločitev in tudi njim povejte, kaj se dogaja z vami. V težkih trenutkih se zanesite na ljudi, ki jih imate radi in delite z njimi svoje občutke. Tako vas bodo lažje razumeli, vi pa se boste bolje počutili, ko boste izrazili svoje občutke.

Poskrbite za sprostitev

Eden največjih vzrokov za kajenje je, da slednje ljudem pomaga pri sprostitvi. Ko prenehate s kajenjem poskrbite torej, da se izpostavljate čim manj stresnim situacijam, obenem pa si poiščite nove oblike sprostitve.

Odpravite se v gozd, preizkusite dihalne tehnike, odkrijte meditacijo, privoščite si masažo, poiščite aktivnost, ki vam je všeč... Skratka, poskrbite za druge, bolj zdrave oblike sprostitve.

Izognite se skušnjavam

Tudi vi opažate, da si ob alkoholnih pijačah veliko bolj želite kaditi? Ali pa, da ne morete popiti kave, brez da bi ob tem pokadili cigareto? Vsaj v prvih tednih se izogibajte alkoholnim pijačam, kavo zamenjajte za čaj in se izognite tudi ostalim podobnim skušnjavam.

Če ste navajeni kaditi po obroku, si sedaj omislite drugo navado, ki vas bo zamotila; odpravite se na sprehod, pokličite prijatelja ali vzemite žvečilni gumi. Med premorom v službi lahko opravite nekaj hitrih dihalnih vaj, rešite križanko ali se na hitro pretegnete.

Pospravite svoj dom

Ko pokadite svojo zadnjo cigareto, se znebite vseh pepelnikov in vžigalnikov. Operite svoja oblačila, ki imajo vonj po cigaretih, počistite svoje preproge, sedežno garnituro in ostalo pohištvo, ki ima vonj po cigaretih. Dobro očistite tudi svoj avto. Znebite se vseh vonjev in predmetov, ki bi vas spominjali na kajenje.

Bodite aktivni

Aktivnost lahko zmanjša potrebo po nikotinu in poskrbi, da je odvajanje od kajenja nekoliko lažje. Prav tako boste s pomočjo zabavnih aktivnosti delno odmislili željo po kajenju in se zamotili.

Poiščite torej aktivnosti, v katerih resnično uživate in si jih privoščite čim bolj pogosto.

Nagradite se

Ste kdaj preračunali, koliko denarja porabite za cigarete? Ves denar, ki bi ga porabili za cigarete, pospravite v hranilnik in si nato privoščite nekaj zabavnega ali pa nekaj, kar si že dolgo želite.

Bodite nežni do sebe

Pomembno je, da k odvajanju od kajenja pristopite z ljubeznijo do sebe. Sprejmite svoje občutke, spodbujajte sami sebe in ne pozabite, da nobena sprememba ne nastane čez noč. Tudi, če vam spodleti, lahko znova poizkusite ter vztrajate dokler ne dosežete tega, kar si želite.

Vir: webmd.com

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ