9 večernih navad, ki bi jih morali usvojiti (če jih še niste)

9 večernih navad, ki bi jih morali usvojiti (če jih še niste) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2018

Medtem ko mnogi posvečamo pozornost jutranjim navadam, tisti najbolj uspešni ljudje dobro vedo, da so večerne prav tako zelo pomembne.

Tisto, kar počnete pred spanjem, igra pomembno vlogo v vašem dnevu in pri produktivnosti.

Tukaj je 10 stvari, ki bi jih morali narediti zvečer, preden se odpravite v posteljo:

1. Poglejte nazaj, kako ste preživeli dan.

Ljudje imamo to zmožnost, da lahko vedno težimo k še boljšemu ter še enkrat preučimo preteklo situacijo in se domislimo načinov, kako biti še boljši – čustveno, fizično in psihično.

Zato je vedno dobro, da se na koncu dneva vprašate:

  • Kaj se je zgodilo?
  • Kaj mi je uspelo in kaj ne?
  • Na kaj sem lahko ponosen/-na?
  • Kaj se lahko iz tega naučim?
  • Kaj lahko še izboljšam?

Morda se vam zdijo ta vprašanja nepomembna, a sčasoma boste ugotovili, da ste lahko iz dneva v dan boljši.

2. Zapisujte si stvari.

Uporabite svoj um za razmišljanje, ne pomnjenje. Tako boste manj obremenjeni in boste lahko izluščili tisto, kar je res pomembno.

Poleg tega, da si zapisujete, kaj vse morate narediti, vam lahko zapisovanje prav tako pomaga pri predelovanju čustev in nudi sprostitev od zmedenih ali negativnih misli. Beleženje vam lahko pomaga tudi pri tem, da ostanete osredotočeni na svoje cilje ali pri spremljanju napredka.

3. Načtrujte naslednji dan.

Ko ste preučili dan in si naredili seznam opravil, je čas za načrtovanje naslednjega dneva. Ne samo, da je načrtovanje zvečer bolj priročno (saj imamo navadno več časa), ampak je tudi logično.

Zakaj? Ko se zjutraj zbudite, vam ne bo treba porabljati dragocene energije in minut za delanje seznama opravil ter ugotavljanje, kaj boste dejansko naredili in v kakšnem zaporedju. Samo zbudite se in že ste pripravljeni na nove podvige!

4. Povežite se z ljubljenimi osebami.

Pogosto vse postane tako samoumevno in avtomatično, da pozabimo na tisto, kar je najbolj pomembno – odnose z ljudmi, ki jih imamo radi.

Zaključite dan s povezovanjem z njimi; svojim partnerjem, otroci, sorodniki, prijatelji. Pogovor z njimi (ali pa celo zgolj objem) bo opomnil tako vas kot njih na to, kaj je zares pomembno.

5. Vadite, kako biti pozorni.

Da ste pozorni pomeni, da se zavedate sedanjih misli, občutkov in okolice. To je še posebej koristno po napornem dnevu, saj takrat najlažje pozabimo, zakaj delamo to, kar delamo in za koga.

Meditacija – pa čeprav je zelo učinkovita pri doseganju tega – ni edina, s pomočjo katere lahko vadimo pozornost. Lahko poskusite tudi tako, da počasi in z namenom pojeste svojo večerjo in ste pozorni na svoja čutila ali dele telesa ali pa se osredotočite na pozitivno plat okoliščin, v katerih se morda nahajate.

6. Odstranite iz sobe vso elektroniko.

Ste vedeli, da modra svetloba, ki jo oddajajo mobilni telefoni, poveča sproščanje stresnega hormona kortizola in zavira proizvodnjo melatonina (ki uravnava naš "sistem" spanja in zbujanja)?

Zato se, če le gre, "odklopite" od vseh elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem in pomagajte telesu, da se pripravi na spanje.

7. Berite.

Branje je zelo koristna navada, ki jo lahko razvijete – bodisi to počnete zjutraj, v službi ali zvečer pred spanjem. Ne samo, da stimulira um in bogati besedni zaklad, ampak prav tako izboljša spomin in pomaga razviti fokus.

Večerno branje lahko služi kot umirjujoča dejavnost, tehnika, s katero se počasi odklopite. Poskusite se le izogniti branju z ekrana in raje vzamite v roke pravo knjigo.

8. V posteljo pojdite bolj zgodaj.

Zadostna količina spanca pomaga umu in telesu, da se bolje regenerirata. Počitek nam omogoča, da čez dan bolje funkcioniramo – tako fizično, kot čustveno in psihično.

9. Ugasnite luči oziroma zmanjšajte svetlobo v prostoru.

Ugasnite stropne luči in prižgite lučko na nočni omarici, zakrijte zavese ali pa uporabite masko za oči, ko se odpravite v posteljo. Luč igra pomembno vlogo v ohranjanju naravnega cikla v telesu in pomanjkanje svetlobe mu naznanja, da je čas za počitek.

Tako, kot nam jutranje navade pomagajo začeti dan, nam večerne pomagajo pri tem, da ga zaključimo tako, kot je treba.

Seveda vam bodo zgoraj naštete dejavnosti koristile tudi, če jih boste izvajali bolj poredko, a za nenehno produktivnost in dobro počutje je dobro, da vam preidejo kar v (vsakodnevno) navado.

Preberite še: