9 vsakodnevnih navad, ki vas naredijo pametnejše

9 vsakodnevnih navad, ki vas naredijo pametnejše (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2021

Nekaj zelo zanimivih opažanj … O tem, kako nekatere povsem vsakdanje navade vplivajo na naše možgane.

Obstajajo stvari, ki dokazano izboljšujejo delovanje možganov, pozitivno vplivajo na kreativnost in na proces sprejemanja odločitev.

Zanimiva je denimo študija, ki je pokazala, da lahko sarkazem, ki ga zakonski svetovalci in komunikacijski strokovnjaki običajno odsvetujejo, saj naj bi škodoval odnosom, prinese nekaj povsem nepričakovanih koristi.

Med temi: več kreativnosti.

Udeleženci so se veliko bolje spopadli s težavo po tem, ko so prejeli nekaj sarkastičnih komentarjev. Kar trikrat bolj kreativni so bili od udeležencev v drugi skupini, ki so prejeli iskrene komentarje.

Zakaj naj bi sarkazem tako vplival na kreativnost, se sprašujete?

Sarkazem spodbudi možgane k abstraktnemu razmišljanju – da bi lahko razumeli ali tudi sami podali sarkastičen komentar, morate biti kreativni.

Pa poglejmo še 9 vsakodnevnih navad, ki vas lahko naredijo pametnejše:

1. Hvaležnost. Lahko namreč pomaga, da se izognete impulzivnim odločitvam, pravijo raziskovalci.

2. Prehrana. Z izogibanjem določeni hrani si boste zagotovo naredili veliko uslugo. In vašim možganom. Denimo predelani hrani in hrani, ki vsebuje veliko transmaščob, kot so piškoti. Vsak dodaten gram transmaščob na dan je negativno vplival na uspešnost pri testu spomina, pravijo raziskovalci.

3. Pisanje seznamov. Vaša raven sreče in samozavesti vplivata na inteligenco, seznami in črtanje že opravljenih stvari pa vpliva tudi na vaš um. Ko namreč konec dneva vidite, kaj vse smo dosegli oz. opravili, se vaša stopnja samozavesti dvigne.

No, na splošno pisanje na roko pozitivno vpliva na možgane. Spodbuja namreč drugačne mentalne procese. Čečkanje pa vas naredi produktivnejše.

4. Preživljanje časa z vnuki. Tisti, ki imate vnuke, imate veliko srečo, pravijo raziskovalci. Preživljanje časa z njimi ohranja vaše možgane bistre.

Toda pomemben je čas, ki ga preživite z njimi, kaže raziskava! Babice, ki so vnučke pazile enkrat na teden, so se veliko bolje odrezale na testu kognitivnih sposobnosti v primerjavi s tistimi, ki so vnučke pazile pogosteje ali sploh ne.

5. Hobiji. Oziroma preizkušanje novih stvari in novih aktivnosti. Čeprav se sprva ne bo zdelo, da vam bo koristilo, bodo vse nove veščine, ki se jih boste naučili skozi preizkušnje novih aktivnosti, pozneje v življenju obrestovale. Če vam je dana priložnost, da se naučite nekaj novega, jo vedno izkoristite.  

6. Svetloba. Natančneje, močnejša svetloba. »Veliko ljudi se ne zaveda, kako močno vpliva svetloba na telo,« opozarja dr. Ute Besenecker. »Če ste izpostavljeni določenim svetlobnim spektrom, lahko dejansko izboljšate mentalno budnost, osredotočenost in kognitivno zmogljivost.«

7. Narava. Narava je zdravilo. Preživljanje časa v naravi pa izboljša tudi kreativnost in posledično reševanje problemov za kar 50 %! No, gibanje na sploh ima pozitivne vplive na telo in kognitivne sposobnosti. Zato si le privoščite sprehod in se občasno tudi bolj preznojite.

8. Seks. Študija je pokazala, da so se starejši odrasli, ki so imeli spolne odnose vsak teden, bolje odrezali na testih verbalnih spretnosti in vizualno prostorskih sposobnosti. Na to verjetno vplivajo hormoni, ki se sproščajo med spolnim odnosom.

9. Gledanje športa. Tako igranje kot gledanje športa dokazano pozitivno vpliva na možgane, pravijo raziskovalci z univerze v Chicagu.

Preverite še: