Zato bi morali več časa preživeti v naravi

Zato bi morali več časa preživeti v naravi (foto: Profimedia) Profimedia
4. 12. 2021

Po dveh dneh pohajkovanja na svežem zraku in raziskovanja Triglavskega narodnega parka mogoče ne boste napisali bestselerja (no, lahko pa tudi, nikoli ne veste), a tu so drugi zelo dobri razlogi, zakaj je dobro več časa preživeti v naravi. Ja, tudi pozimi.

Manj stresa, več kreativnosti

Pričakujete lahko več kreativnosti na različnih področjih, pišejo v raziskavi, objavljeni na PloS One.

Avtorji raziskave so primerjali rezultate testov kreativnosti 56 pohodnikov, ki so štiri dni preživeli v naravi brez prenosnikov, mobilnih telefonov ali katere druge tehnologije. Teste so opravili pred odhodom oziroma tik pred zaključkom izleta. Rezultat je pokazal, da se je njihova kreativnost izboljšala za 50 odstotkov.

Razlog? Odklop. Vsakodnevno stresno življenje, tehnologija, tudi vpliv medijev nas držijo nazaj in nam preprečujejo, da bi ustvarjali. Kar omeni tudi dr. David Strayer, profesor na Univerzi v Utahu in eden od raziskovalcev: "Vsa skrivnost je v tem, da našim možganom privoščimo odmor." Hkrati pa opozarja, da ne gre le za to, da kakšen dan preživimo brez družbenih omrežij.

"Narava ima poseben vpliv," pravi dr. Strayer.

Kar je pokazala neka druga raziskava, kjer so na uro dolgih sprehodih (prav tako brez elektronskih naprav) v naravi oz. mestu opazovali dve skupini. Raziskovalci so opazili pozitivne spremembe v kreativnosti pri tisti skupini, ki se je sprehajala v naravi, ne pa tudi pri tistih, ki so se sprehajali v mestu.

Kako še zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti:
  • V naravi krepimo imunski sistem.
  • Raziskava, objavljena v publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin, pa je pokazala, da smo, če smo obkroženi z naravo, bolj skrbni, ljubeči.
  • Na naše počutje vplivajo tudi zvoki narave. Ti pomirjajo, pozitivno vplivajo na srce ter spravijo hormone v red, pravi prof. Josh Smyth s Penn State Univerze. Predlaga, da zunaj preživimo 20 minut na dan.
  • Ko sami preživljamo čas v naravi, s tem ne izboljšamo le kreativnosti, tudi duševno zdravje se izboljša.
  • V naravo se je dobro odpraviti tudi, ko se znajdemo pred težavo, ki je nikakor ne moremo razrešiti.
  • Narava naj bi pozitivno vplivala tudi na motivacijo.
  • In po dolgem sprehodu na svežem zraku zagotovo ne bomo imeli težav s spancem.
  • Seveda pa ne gre mimo te plati hoje: z rednim gibanjem zuanj bomo poskrbeli za dobro formo in pokurili kar nekaj dodatnih kalorij.

Zdaj pa ... Toplo se oblecite, obujte pohodne čevlje in se odpravite po dozo dobrega počutja v naravo.

Preberite še: 18 korakov, kako zopet najti voljo 

Značke: hoja pohod