Ali preveč časa posvetite temu, da ustrežete ljudem okrog vas? Preverite spodnje znake

Ali preveč časa posvetite temu, da ustrežete ljudem okrog vas? Preverite spodnje znake (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2023

Z ustrežljivostjo ni nič narobe, dokler ne gre čez rob in vam zaradi nje zmanjka časa zase. Se preveč razdajate in boste sčasoma pregoreli? Poglejte, ali lahko naredite kljukico pri vseh spodnjih znakih. 

Pri vsem je potrebno imeti ravnovesje, drugače se hitro lahko kaj poruši, davek pa se pokaže na vas. Če ste pretirano ustrežjivi, ste verjetno že opazili, da ste utrujeni in nimate časa za svoje hobije, čeprav ga daste na urnik, vendar vedno pride nekaj vmes. 

Nekatere lastnosti in vedenja povezujemo z ljudmi, ki so pretirano ustrežljivi. Se najdete med njimi? 

  • S težavo rečete NE, zato se strinjate z vsem, četudi temu nasprotujete in nečesa ne želite početi ali se z nekom ne želite družiti. 

  • Opravičujete se za situacije, za katere niste krivi, niti niste bili v njih nujno udeleženi in bi se zanje jasno moral opravičiti nekdo drug. Vendar prevzamete krivdo nase. 

  • Zato, da bi pomagali drugim, zanemarjate svoje želje, hobije in prosti čas. Ne spomnite se, kdaj ste si nazadnje vzeli čas zase. 

  • Imate nizko samopodobo in vas zlahka prizadane vse, kar si drugi mislijo ali pravijo o vas. Vsaka beseda vam pride do živega. 

  • Pogosto se "javite" za napako, ki ni vaša krivda, vendar čutite potrebo, da zaščitite nekoga drugega. 

  • Skeptični ste pred tem, da bi nekoga zavrnili, saj ste prepričani, da bo to videno kot sebično in nesramno od vas. 

  • Spreminjate svoje vedenje glede na to, kdo je ob vas, da lahko začutite ljudi in se poistovetite z njihovimi čustvi. 

Če ste odkljukali večino točk, potem nimate časa zase in za predelavo svojih čustev ter potreb. Pregoreli ste, ali pa ste na dobri poti do tja. Ker težko izrazite nestrinjanje z nekom, se to spremeni v zamero in lahko sproži pasivno-agresivno vedenje. Težko se sprostite in ne spomnite se, kdaj ste nazadnje uživali v prostem dnevu, ki je bil izključno po vašem okusu. 

Na srečo lahko ukrepate: 

Ne delajte velikih sprememb, saj vas bodo pretirano obremenile, pač pa majhne korake, ki jim boste lahko sledili. Včasih boste morali nadzirati sebe, drugič boste morali ljudem povedati, kako čutite in postaviti meje. Zadnje je že naslednji korak. 

Poznati morate svoje meje in se jih učinkovito držati. S tem boste ponovno prevzeli nadzor nad svojim življenjem. Ko nekdo od vas zahteva preveč, ga vljudno zavrnite in povejte, koliko "bremena" lahko sprejmete in kdaj je za vas preveč. 

Ne iščite izgovorov. To ne bo lahko, pa vendar: če želite nekomu reči ne, to naredite in se ne zgovarjajte ali opravičujte. Vam drugi prinesejo opravičilo, ko nekaj zavrnejo? 

V odnosih se morata truditi oba. Če bo eden samo dajal in drugi le prejemal, se ne bo dobro končalo. To velja tako v partnerskem odnosu, kot v prijateljskem, družinskem ... Naj se potrudi tudi druga oseba in zadovolji katero od vaših potreb. 

Ne rabite se odzvati na vse, kar vam ponudijo drugi. Vzemite si čas za premislek in sprejmite le tisto, v čemer boste uživali in ne podre vaših načrtov, ki ste jih pripravili pred tem. 

Večkrat si vzemite čas samo zase in počnite, kar vas veseli. Takrat ne sprejemajte kompromisov, ampak poskrbite zase. Tako boste imeli tudi več časa za predelavo čustev, za kar do sedaj niste imeli priložnosti.