Ali sabotirate lastno srečo? (Morda se tega sploh ne zavedate)

Ali sabotirate lastno srečo? (Morda se tega sploh ne zavedate) (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2019

Vsak je svoje sreče kovač, pravi pregovor. To vsekakor drži, saj bi za svoje dobro počutje morali poskrbeti sami in ne čakati, da bo to namesto vas storil kdo drug.

Posameznik z nizko samopodobo bo opustil sanjsko službo, ker je na trenutke malce težka. Ne bo izkoristil priložnosti, saj meni, da mu ne bo uspelo. Bal se bo navezati stike, ker se preveč boji zavrnitve. Takšna in podobna dejanja uničujejo srečo, pa se sploh ne zavedate, da jih počnete.

Če se prepoznate v katerem od naslednjih dejanj, je skrajni čas, da poskrbite zase in pričnete delati na izboljšanju samopodobe.

“Življenje se je zarotilo proti meni.”

Prepričani ste, da ljudje okrog vas menijo, da niste dovolj dobri. Nenehno vas podcenjujejo in vam ne pripišejo zaslug, tudi ko delo opravite odlično …

Realnost je po vsej verjetnosti malce drugačna. Medtem ko ste zaposleni s premišljevanjem o tem, da se je svet zarotil proti vam, spregledate vse komplimente in dobre priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili. V prvi vrsti se morate sami postaviti zase in dokazati, koliko zmorete. Ko boste o sebi začeli govoriti lepo in si dali vrednost, vas bodo v drugačni luči videli tudi ostali.

Ne zaupate si

Neradi sami sprejemate odločitve, pa naj gre za izbiro živil za večerjo ali za veliko odločitev v službi, ki mora biti dobro premišljena. Ne zaupate si, da se boste odločili pravilno in strah vas je posledic. Skrivate se za izgovori, ki naj bi pojasnili, zakaj ne morete prevzeti odgovornosti in stopiti iz območja udobja.

Strah pred sprejemanjem odločitev kaže, da se bojite svojih čustev in misli. Nikoli niste zares analizirali svojih dejanj, saj se preveč bojite neuspeha. Z  zatiskanjem oči ne boste prišli daleč, zato bodite iskreni do sebe in ne potlačite občutkov.

Ravnate tako, kot vam rečejo drugi

Zakaj ste sprejeli dodaten projekt, če imate v službi že tako veliko dela? In zakaj boste zabavo organizirali v duhu tematike, ki vam sploh ni všeč? Ste za malico jedli pico, čeprav ste si od doma prinesli zdrav obrok?

Takšne in drugačne odločitve sprejemate na podlagi tega, kar menijo drugi. Resnica pa je, da samo vi veste, kako se počutite in koliko zmorete. Zavrnite projekt, če že trenutnega dela ne boste zmogli sami. Priredite takšen družaben večer, v katerem boste uživali tudi sami. Držite se zdrave prehrane in se ne silite s pico, po kateri še dolgo čutite napihnjenost. Začnite živeti svoje življenje.

Želite, da drugi skrbijo za vas

Obstaja razlog, zakaj se silite naprej, ne glede na stres, dokler ne izgorite. Ali da sprejemate slabe odločitve, čeprav veste, da se ne bo končalo dobro.

Želite, da vas nekdo reši. Uživate v tem, da vam ljudje naklonijo pozornost in skrbijo za vas, ko zaradi stresa obležite v postelji ali se znajdete v težavah, ker niste dobro premislili. Vse to lahko dosežete tudi drugače - s krepljenjem odnosov in zavedanjem, da vam bodo bližnje osebe vedno stale ob strani, tudi kadar je vse vredu.

Kaznujete se, ker ste storili napako

Ne zaslužite si boljše službe, boljšega partnerja ali prijatelja, ker ste v preteklosti storili že toliko napak.

Se kdaj spopadate s to mislijo? Vsi smo samo ljudje, ki bomo vedno delali napake. Nehajte se kaznovati za vse, kar ste naredili narobe in se iz tega raje česa naučite, da boste v prihodnosti ravnali bolje. Zaslužite si biti srečni in se veseliti lastnih uspehov. Da boste lažje začeli nase gledati v drugačni luči, prosite za podporo bližnjih oseb, ki vas bodo opomnile, kako izjemni ste.

Preverite tudi: