Bi si upali naslednje stvari preizkusiti sami?

Bi si upali naslednje stvari preizkusiti sami? (foto: profimedia) profimedia
31. 1. 2019

Sprejmete izziv in se nekaterih stvari lotite sami? Brez prijateljev, partnerja ali koga drugega? Vredno je preizkusiti.

S prijatelji in družino ustvarjamo nepozabne spomine, ki se jim bomo radi nasmejali tudi na stara leta in o katerih bomo še dolgo razlagali. Včasih pa bi si morali kljub temu vzeti čas zase in stvari narediti sami - brez dodatne družbe. Kaj boste imeli od tega?

 • povečali boste samozavest

 • stopili boste iz cone udobja in ugotovili, da sploh ni tako strašno

 • začeli boste uživati v svoji družbi

 • umirili se boste in imeli čas razmisliti o težavah

 • sprostili se boste, saj boste počeli to, kar vam je všeč

 • ne boste se potrebovali prilagajati (kot se morate v družbi)
Zato sprejmite izziv in poskusite narediti sami vsaj eno od naslednjih stvari:
 • Skodelica kave v najljubši kavarni

V kavarno se običajno odpravimo, kadar se srečamo s prijateljem. Zakaj pa ne bi šli tja tudi sami? Biti sam ob skodelici kave in dobri knjigi morda izgleda osamljeno, pa v resnici ni tako strašno in še zdaleč ne pomeni, da oseba nima nikogar za druženje. Imeli boste priložnost uživati ob napitku, ki ga običajno le “zlijete” vase in morda boste celo prebrali nekaj vrstic, česar običajno ne počnete. Ko boste premagali strah in se enkrat sami usedli za mizo, boste opazili, da čas vseeno hitro mine in slej ko prej si boste ponovno zaželeli preživeti nekaj trenutkov v kavarni v svoji družbi.

 • Sprehod ali pohod

Pravi hribolazci se na hribe in v gore ne podajajo samo zaradi družbe - iskat gredo lepe razglede in občudujejo naravo. Ker so sami, opazijo tudi majhne podrobnosti, ki bi jih s prijateljem spregledali. Prečistijo si misli in vdihnejo svež gorski zrak ter se popolnoma posvetijo sebi.

Če niste vajeni sami pohajati naokrog, začnite s krajšimi sprehodi. Ne zanemarite vseh pozitivnih lastnosti preživljanja časa v naravi le zato, ker nimate družbe. Ko bo postalo že samoumevno, da se na sprehod odpravite tudi sami, izberite daljšo pot ali bližnji hrib.

 • Joga ali druge vrste sproščanje

Če ste že kdaj preizkusili jogo, veste, da je namenjena umiritvi in nadzorovanju telesa. Odmisliti morate okolico in ostale tečajnike ter se povsem posvetiti sebi. Vsi, ki niste popolni začetniki in ste se z jogo srečali že večkrat, preizkusite nekaj preprostih položajev tudi doma, ko boste sami. Pripravite sproščujočo glasbo ali pa jo izvajajte v tišini. Poslušajte svoje dihanje in skušajte vsaj za trenutek pozabiti na stres ter težave.

Sprostite pa se lahko tudi drugače, na primer z lastnim projektom, z obiskom savn, s tekom … Vi najbolje veste, kaj vas umiri - sedaj le še poskusite aktivnost izvesti sami.

 • Obrok v restavraciji

Zaradi hitrega življenjskega tempa na urnik težko umestimo trenutke, ki bi bili namenjeni samo nam, kaj šele čas za kosilo. Verjetno ga tudi vi pogosto jeste pred računalnikom ali v naglici. Nimate časa, da bi hrano dobro prežvečili, okušali in uživali v obroku. Hitro hranjenje občutite kot napihnjenost in slabost zaradi prenajedanja, poleg tega vas verjetno premamijo nezdrava živila.

Vsaj enkrat dnevno bi morali sami v miru pojesti obrok. Naj bo to del dneva, ko se lahko sprostite in odklopite od dogajanja. S “spočitimi” možgani boste lažje nadaljevali z delom.

 • Potovanje

Blizu ali daleč, to sploh ni pomembno. Če želite stopiti iz območja udobja, je potovanje odlična priložnost. Za začetek se lahko samo za vikend odpravite nekam bližje, pogumnejši pa si privoščite več dnevno potovanje in pojdite nekam dlje. Postali boste samostojnejši in bolj iznajdljivi, saj ne boste imeli prijatelja, ki bi vas lahko rešil iz nenavadnih situacij. Vseeno pa poskrbite za svojo varnost in bližnjim osebam povejte, kam se odpravljate.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri