Bodite previdni: 7 korakov za varna spletna plačila

Bodite previdni: 7 korakov za varna spletna plačila (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
28. 12. 2020 Promocijsko sporočilo

Nakupovanje prek spleta je v teh časih zelo priljubljeno. Poleg številnih prednosti, ki jih sicer prinaša udobno naročanje iz udobja doma, pa lahko naletite tudi na številne pasti. Tako bo vaše spletno nakupovanje varnejše ... 👇

Visa, vaša banka in trgovci si prizadevajo zagotavljati varnost vsakega vašega nakupa. Z določenimi postopki pa lahko tudi sami poskrbite za varen spletni nakup.

1) ENOSTAVNO POTRDITE SVOJO IDENTITETO

V mobilni napravi in aplikaciji za mobilno bančništvo nastavite metode, kot sta prepoznavanje prstnih odtisov ali obraza. Tako boste zagotovili hitrejše, enostavnejše in varnejše plačevanje preko spleta.

2) POIŠČITE ČRKO 'S'

Pri spletnem plačilu preverite URL in se prepričajte, da se začne s https://. Črka 's' na koncu namreč označuje varno povezavo, ki vas ščiti pred zlorabami.

3) VKLJUČITE OBVESTILA O TRANSAKCIJAH

Vključite možnost prejemanja obvestil o zaključenih transakcijah prek aplikacije za mobilno bančništvo in spremljaje uporabo kartice. Visa ima pravilo 'ničelne odgovornosti', s pomočjo katerega lahko dobite vračilo denarja v primeru zlorabe vaše kartice.

4) SEZNANITE SE S POSTOPKOM 'CHARGEBACKS'

'Chargebacks' je način, da vaša banka omogoča povračilo sredstev od banke trgovca, če ne prejmete storitev ali izdelkov, plačanih z debetno ali kreditno kartico Visa. Čeprav povračilo ni zakonska pravica in ni nobenega jamstva, je dobro vedeti, da je ta možnost na voljo in da Visa od banke zahteva pošteno preverbo vašega primera.

5) PAZITE SE SPLETNIH PREVAR

Bodite pozorni na nezaželena in sumljiva e-poštna sporočila ter klice, ki zahtevajo osebne podatke, kot so gesla ali podatki o računu. Če dvomite, ne kliknite na nobeno povezavo in ne prenašajte datotek.

6) IZKORISTITE PREDNOSTI ENEGA KLIKA

V nekaterih trgovinah lahko nakup opravite z enim klikom. Nastavite podatke o svojem računu, potrdite, ali ste resnično imetnik kartice, in uživajte v svojem spletnem nakupovanju, brez ponovnega vnašanje podatkov o kartici.

7) POSODOBITE APLIKACIJE IN PROGRAMSKO OPREMO

Z namestitvijo najnovejše različice programske opreme na računalnik, tablični računalnik ali mobilni telefon lahko zagotovite boljšo zaščito svojih podatkov.

Korak več za dodatno zaščito

Poleg korakov, ki jih lahko za varnost pred zlorabami upoštevamo sami, pa bo za kupce in spletne uporabnike dodatno poskrbela nova direktiva EU, ki stopa v veljavo 1. 1. 2021. Ponudniki finančnih storitev bodo morali za vse spletne nakupe uporabnikom zagotoviti dodatno mero zaščite.

Skladno s prihajajočimi spremembami bodo tudi Visa in izdajatelji kartic Visa vsem imetnikom kartic Visa zagotovili t. i. SCA – »strong customer authentication« spletnih nakupov - sistem močne prepoznave kupca, ki v postopek plačila vnaša dodaten potrditveni korak. S tem bo zagotovljena še večja varnost, nakupi pa še naprej ostajajo enostavni.
Promocijsko gradivo

SCA od ponudnikov finančnih storitev zahteva, da v postopku plačila obvezno uporabijo vsaj dva od treh obstoječih načinov overjanja identitete kupcev.

Že tako varni spletni nakupi bodo s 1. januarjem 2021 postali še varnejši. Za brezksrbno, enostavno in še varnejše nakupovanje preberite več na visaeurope.si.

Promocijsko gradivo