Farmacevtka in nutricionistka Deborah Grayson opozarja, da lahko uživanje čaja ali kave skupaj z določenimi živili, kot sta rdeče meso in listnata zelena zelenjava, poveča tveganje za resno pomanjkanje hranil.
Ne spreglejte:
- Ideje za čaroben praznični ZMENEK: Med prazniki ne pozabite na romantiko
- Stavimo, da tega še niste vedeli: kuharji razkrivajo, kako bi v resnici morali uporabljati pečico
Če se odločite, da boste ob kosilu, večerji ali prigrizku popili skodelico čaja, se je dobro zavedati manj znanih zdravstvenih tveganj, povezanih s to navado. Znano je, da določene kemikalije v teh toplih napitkih preprečujejo telesu absorpcijo železa, minerala, ki je ključen za prenos kisika po telesu, zagotavljanje energije in krepitev imunskega sistema.
"Če vedno pijete čaj ob obroku, obstaja tveganje, da boste razvili anemijo," je povedala Grayson. Dodala je, da je tveganje za anemijo – resno pomanjkanje železa – še posebej visoko pri ženskah v rodni dobi.
Med živili, ki jih ni priporočljivo uživati skupaj s čajem ali kavo, so obroki bogati z železom, kot so zrezki in pečena govedina, pa tudi zelena zelenjava, kot so špinača, brokoli in ohrovt. Študije so pokazale, da številne kemikalije v čaju in kavi, med njimi polifenoli, ki sicer pomagajo pri zaščiti pred vnetji, zavirajo absorpcijo železa.
Poleg čaja in kave so polifenoli prisotni tudi v sadju, zelenjavi in začimbah, a v manjših količinah. Tudi tanini, ki jih najdemo v vinu, in oksalati imajo podoben učinek na absorpcijo železa.
Približno osem odstotkov žensk v Veliki Britaniji, kjer je pitje čaja skoraj tradicija, trpi za anemijo zaradi pomanjkanja železa, medtem ko je to težava pri treh odstotkih moških.
Povzeto po: www.espreso.co.rs