10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

»Če ne bi telovadila, bi me že zdavnaj pobralo«

9. 4. 2012

"S prijateljicami smo se srečevale ob kavi in opazila sem, da kar precej jamrajo. Enkrat mi je bilo tega dovolj in lotila sem se telovadbe," pravi Breda Pretnar, 74-letna predsednica Društva za spodbujanje kakovostnejšega življenja občanov in občank Naš klub, ki obstaja sedem let.

Kaj je Naš klub?

Breda: Organizacija za starejše in mlajše upokojenke v sklopu društva za spodbujanje kakovostnejšega življenja občanov in občank, pravzaprav so naši obiskovalci stari od 18 do 92 let.

Kaj ponujate starejšim?

Breda: Predvsem skrbimo za njihovo dobro počutje, tako da jim nudimo telovadbo, svetovanje o prehrani, organiziramo razne izlete in rešujemo še marsikakšne druge življenjske težave.

Skratka s celostnim pristopom skrbimo, da se počutijo dobro. Želimo si, da vsakomur čim bolj ustrežemo, sama telovadba pa je prav tako prilagojena vsakomur posebej.

Vaditelj pokaže vaje, če pa določenih vaj nekdo ne more narediti, mu predlagamo takšne, ki so bolj primerne njegovim zmožnostim, vendar so te vaje še vedno isto učinkovite.

Obiskovalci plačujejo vadbo ali članarino?

Breda: Imamo mesečno članarino, v kateri je všteta osemurna vadba, dvakrat tedensko, poleg tega pa ponujamo še naprave za sprostitev, možnost rekreacije na dvorišču in vodene izlete ter pohode.

Koliko je stara vaša najstarejša članica?

Breda: Stara je 92 let in še vedno dela sklece, naša članica pa je pet let. Nikoli ni sitna, nikoli bolna, zaveda se, da mora hoditi k telovadbi. Vsi jo imamo zelo radi, jo spoštujemo in pazimo.

Vaša posebnost je pod v telovadnici, kakšen je?

Breda: Telovadnica je bila zgrajena na novo, v njej imamo poseben pod, ki je na gumijastih žogicah, vmes pa je še plast vermakolita. Če poskočiš, se pod upogiba, tako ne bolijo sklepi, ko pa se uležeš, je topel, ne glede na to, ali je telovadnica ogrevana ali ne.

Katere vadbe ponujate starejšim?

Breda: Klasično vadbo z ogrevanjem, raztegovanjem in vajami za moč. Ponujamo tudi zumbo, ki pa je prilagojena starejšim. Imamo tudi primerno vadbo za ozdravljene srčne bolnike, pravzaprav nas je izbralo Društvo za srčne bolnike UTRIP.

Razen strokovnih vaditeljev imamo tudi maserko. Na dvorišču imamo možnost igranja košarke, badmintona, odbojke, lahko igramo tudi namizni tenis, imamo pa tudi droge za obešanje.

Gostimo tudi jogo, imamo ogromno različnih žog, različne raztezne trakove, originalne palice za vadbo, palice za nordijsko hojo, ki jo prav tako izvajamo, električne masažne aparate ter fitnes sobo, opremljeno z malimi telovadnimi orodji in rekviziti.

Za družabnost poskrbimo z različnimi praznovanji. Imamo tudi različne glasbene inštrumente, ki nam v takšnih trenutkih pridejo prav. Navsezadnje veselje močno vpliva na zdravje srca. Med prazniki ali če kdo kaj praznuje, organiziramo zabave, ki so rekreativne, s plesom in veliko veselja.

Kdo so vaši člani?

Breda: Večinoma ženske, ampak članice so zelo vesele, če pridejo tudi moški. Glede vadb se ravnamo po vremenu in željah. Pozimi smo šli drsat na Blejsko jezero, radi gremo v Iški vintgar ali v gozd po kostanj.

Načrtujemo, da bomo šli po čemaž. S sabo vzamemo palice za nordijsko hojo, se med potjo ustavimo in naredimo različne vaje, tako da gre za poldnevni izlet

Koliko telovadite vi?

Breda: Premalo, se pa trudim. Najraje vadim ob zgoščenkah iz avstrijskih in švicarskih klubov z različnimi vadbami, kar mi zelo ustreza, ker imajo super glasbo.

Če ne bi telovadila, bi me že zdavnaj pobralo. Nimam nobenih medalj ne diplom, ampak vsa moja družina živi v športnem duhu.

Zdaj tudi vnuk, ki je star 16 let, v ligi igra košarko, vnukinja se tudi ukvarja s športom. Vsi smo vpleteni v šport, to je naš stil življenja. Slišala sem, da ima angleška kraljica 60 let vladanja, jaz pa 60 let delovne dobe, ker smo včasih začeli delati pri 14 letih. Ne vem. katera bo zdržala dlje, bomo videli.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri