Če ste anksiozni, morate TAKOJ nehati početi naslednje stvari (ker vse skupaj poslabšujejo)

Če ste anksiozni, morate TAKOJ nehati početi naslednje stvari (ker vse skupaj poslabšujejo) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 4. 2021

Nič nenavadnega ni, če ste se v zadnjem letu prvič ali po zelo dolgem času soočili z anksioznostjo. Prepričajte se, da sami sebi ne delate velike škode. 

NE POSKRBITE ZASE

Nenehno podleganje stresu in anksioznosti izčrpa telo, zato se kmalu začnete počutiti bolj utrujeno kot običajno, velika verjetnost je, da boste izgoreli. Če pridete do te točke, bo skrb zase na zadnjem mestu. 

Namesto tega se boste zatekli k "hrani za tolažbo", ki vključuje nezdrave prigrizke in obroke. Preslišite vse potrebe telesa, da bi preživeli to težko obdobje. 

Vi ste edini, ki lahko prekine ta cikel. Odločite se, da boste končno postavili sebe na prvo mesto in korak za korakom poskrbite za to, kar najbolj potrebujete. 

IZOGIBANJE

Verjetno ste že ugotovili, katere situacije v vas sprožijo anksioznost in se jim sedaj raje izognete. Tako boste le poslabšali svoje stanje, čeprav se zdi, da želite preprečiti napad anksioznosti. Ne bo lahko, a poskusite se soočiti s situacijami. 

Pogosto se npr. dogaja da: 

  • ste na telefonu, medtem ko ste v večji družbi ljudi, da se izognete očesnim stikom in pogovoru

  • se izognete javnim nastopom, predstavljanjem projektov ipd., z opravičilom, da ste zboleli

  • ostanete doma, ker bi se morda lahko zgodilo kaj neprijetnega in zato zamujate trenutke z najbližjimi

S tem se še bolj oddaljite od ljudi in onemogočite samemu sebi, da bi koga prosili za pomoč. 

PREVEČ KOFEINA

Če ste ljubitelj kave, pazite, da z njo ne sprožite ali poslabšate anksioznosti. Veliko skodelic na dan, še posebej tiste po 12. uri, ovirajo spanec, to pa sproži anksioznost, ki je lahko ponoči še veliko hujša. 

Najbolje bo, da uživanje kave omejite na eno ali dve skodelici dnevno, če se le da v dopoldanskem času. 

SAM SVOJ NAJVEČJI SOVRAŽNIK

Kot da anksioznost že sama po sebi ne bi bila dovolj velik zalogaj, še sami sebi delate veliko škodo s tem, ko si govorite negativne stvari. Z obsojanjem, nesramnimi pripombami o sebi in prepričanjem, da niste dovolj dobri, se boste potisnili na dno. 

Čaka vas veliko dela, a morate nekje začeti. Na primer pri tem, da se vsakokrat uprete negativnim mislim in o sebi poveste 3 lepe lastnosti. Ali da ste vsak dan hvaležni za nekaj lepega, kar se vam je zgodilo. Bodite pozorni, kaj vse zmore vaše telo. Poiščite skrite talente v sebi. 

Ko boste do sebe imeli boljši odnos, se boste lažje spoprijemali z vsemi problemi. 

Vir: lovelyrefinement.com