Če želite shujšati, nehajte verjeti TEM mitom

Če želite shujšati, nehajte verjeti TEM mitom (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2022

Si tudi vi želite izgubiti kakšen odvečni kilogram, pa ne veste, kako bi se tega lotili? Za začetek nehajte verjeti TEM mitom!

Vse maščobe so slabe

Res je, da je maščoba bolj kalorična, kakor beljakovine in ogljikovi hidrati, a to še zdaleč ne pomeni, da se morate izogibati vsem maščobnim živilom. Ravno nasprotno: zdrave maščobe so nujno potrebne za pravilno delovanje telesa, najdete pa jih v oreščkih, lososu, avokadu, semenih ali oljčnem olju. Pomembno je le, da ste pri uporabi maščob zmerni.

Ogljikovi hidrati redijo

Pogosto menimo, da se bomo zredili takrat, ko bomo uživali testenine, kruh, sladkor... V resnici pa ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če so le zaužiti v zmernih količinah. Pogosto je tisto, kar si namažete na kruh večja težava od kruha samega, enako velja za testenine - omaka je velikokrat bolj kalorična od samih testenin. Tudi sladka živila (piškoti, čokolada, torta) imajo pogosto veliko maščob in posledično predstavljajo večji kalorični vnos, a ogljikovi hidrati sami po sebi nimajo več kalorij od ostalih hranil.

Preverite mnenje osebne trenerke o ogljikovih hidratih >

Treniranje z utežmi privede do pretirane rasti mišic

Sploh ženske pogosto skrbi, da bodo s treningi z utežmi dosegle pretirano rast mišic, česar si velikokrat ne želijo. A naj vas pomirimo; treningi z utežmi ne pripeljejo nujno do pretirano mišičaste postave - za takšno postavo je potreben specifičen trening ter prehrana, veliko vlogo pa igra tudi genetika. Če še ne poznate treningov z utežmi, je najbolje, da pomoč poiščete pri strokovnjaku, ki vam bo sestavil načrt skladen z vašimi cilji.

Za hujšanje je najpomembnejša vadba

Res je, da je za izgubo kilogramov pomembna tudi vadba, a je pomembna tudi ustrezna prehrana. Na koncu dneva je kalorični vnos tisti, ki "določa", če se boste redili ali hujšali. Prav tako je za rezultate pomembno, da svojemu telesu zagotovite vsa potrebna hranila.

Lakota pomeni, da hujšamo

Če ste lačni, to še ne pomeni, da hujšate. Stradanje sicer lahko prinese trenutne rezultate, a ima na dolgi rok izjemno slabe posledice na telo - med drugim lahko privede tudi do hitrejšega nabiranja kilogramov v bodoče. Če želite izgubiti telesno težo na zdrav in dolgoročen način, poskrbite, da dnevno ne zaužijete premalo hrane.