To bi morali narediti vsako nedeljo v vaši kuhinji

19. 11. 2023
Deli
Kaj bi morali v kuhinji storiti vsako nedeljo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Precej si boste poenostavili teden, če v nedeljo naredite nekaj stvari v kuhinji. 

Proste dneve verjetno radi izkoristite za kakšen izlet, sproščanje in predvsem odklop od dela. Če boste delček dneva namenili še nekaj kuhinjskim opravilom, pa bo teden minil precej mirneje in imeli boste nekaj več prostega časa. Morda kaj od naštetega že počnete. 

Kako si lahko poenostavite teden?

Odprite hladilnik

Konec tedna preglejte hladilnik. Zavrzite izdelke, ki jim je pretekel rok ali jih niste porabili do konca in so predolgo odprti. Na hitro obrišite police in organizirajte živila tako, da se boste čez teden znašli. Tisto, kar morate hitro porabiti, si nastavite bolj spredaj, da se boste spomnili vedno, ko odprete hladilnik. Ko boste že ravno pri hladilniku, naredite še hiter seznam vsega, kar morate kupiti. 

Potem preglejte še zamrzovalnik. Je v njem dovolj prostora za kakšno kosilo "na zalogo", ali je preveč poln? Bi lahko kaj vzeli ven za jutrišnje kosilo? Mogoče si prihranite kakšen dan kuhanja. 

Pripravite zajtrke, kosila, prigrizke ...

Čeprav se vam ne ljubi in se vam zdi izguba časa, vsaj enkrat poskusite narediti nekaj obrokov že v nedeljo. Lahko denimo pripravite kosmiče za zjutraj in jih kasneje samo pogrejete po potrebi. Ali v lončke razporedite sestavine za chia pudinge, ki bodo odlična malica ali zajtrk.

Omake, enolončnice in podobne lahko skuhate v nedeljo in čez teden vzamete iz zamrzovalnika. Prav tako lahko vnaprej narežete zelenjavo, otrebite solato, pripravite sadje po posodicah, ki jih boste čez teden jemali na pot ...

Nedeljska priprava obrokov vam bo "odnesla" veliko kuhanja, čas pa lahko porabite za svoje hobije. 

Očistite območja, kjer se nabira največ bakterij

Kuhinjo tako ali tako očistite večkrat dnevno, kadar kuhate in si pripravljate hrano, v nedeljo pa poskrbite, da boste bolje očistili vsa območja, kjer se nabere največ bakterij. Tako boste preprečili prenašanje in zastrupitve s hrano. 

Očistite štedilnik in pult okrog štedilnika, ročaje hladilnika in kuhinjskih omaric, korito, obrišite pult na predelih, kjer hranite razne kuhinjske pripomočke in hrano - spodaj se nabere veliko ostankov, ki privabijo tako bakterije kot živali. Posebno v času, ko že tako ali tako kroži več virusov in bakterij, boste preprečili prenos bolezni. 

Zamenjajte krpe

Koliko časa uporabljate eno kuhinjsko krpo? Če ne znate odgovoriti, to storite kar danes, drugače pa vsako nedeljo. Krpe lahko postanejo zbirališča bakterij, s katerimi boste vse nečistoče prenesli na druge površine, na posodo, celo na živila. Preverite tudi, ali je potrebno zamenjati gobico za umivanje, na kateri se nečistoče naberejo še hitreje. 

Kadar krpe uporabite večkrat, jih zamenjajte že sredi tedna. Enako velja za gobice.

Nekaj majhnega

Ko se boste vrteli po kuhinji, si privoščite še nekaj majhnega, kar vas bo razveselilo in sprostilo na nedeljski večer. Čez teden čas teče hitreje in vam urnik ne dopušča veliko časa zase, na prost dan pa si ga vzemite. Lahko spečete kakšno preprosto sladico, si naredite svoj smuti, iztisnete svežo limonado, pripravite prigrizek ... Tako bodo opravila manj naporna, čez teden pa si boste hvaležni, da ste vse to opravili že v nedeljo.