Ganljiv video: Deček ima na voljo 3 minute, da izbere KARKOLI iz trgovine. Njegove izbire ni pričakoval nihče!

Ganljiv video: Deček ima na voljo 3 minute, da izbere KARKOLI iz trgovine. Njegove izbire ni pričakoval nihče! (foto: profimedia) profimedia
25. 8. 2022

Če bi svojemu otroku na voljo dali 3 minute, da iz trgovine izbere karkoli si zaželi, kaj bi po vašem najprej dal v voziček? Dejanja dečka v videu vas bodo izjemno presenetila, morda celo spravila v jok! 

Povsem običajna situacija: z otroki se odpravite v trgovino. Verjetno si bodo zaželeli kakšne sladkarije ali odšli do police z igračami ... Včasih pa so ravno otroci tisti, ki se bolj kot kdorkoli drug zavedajo svoje okolice in dogajanja okrog njih. Opazijo tudi tisto, kar vi spregledate. 

Deček v videu se zdi povsem običajen, vendar svojo nalogo vzame zelo resno. Postavljen je pred izziv, da v 3 minutah lahko v voziček postavi karkoli si zaželi. Kaj menite, kam najprej steče? Skoraj zagotovo niste pravilno ugotovili. 

Preverite v videu.

Namig: glejte čisto do konca, skoraj zagotovo boste potočili kakšno solzo ...

Tu je še nekaj idej, kako lahko že zelo majhne otroke začnete učiti in spodbujati k empatiji: 

3 do 5-letni otroci
  • Pomagajte jim prepoznavati čustva, saj se jih šele učijo. Opišite, kako izgleda njihovo telo, ko doživljajo določeno čustvo. Na primer: stiskaš pesti, cepetaš, pačiš obraz - verjetno si jezen. 

  • Skupaj berite pravljice in skušajte ugotoviti, kako se počutijo liki. 

  • Pogovarjajte se z njimi, kakšen je primeren odziv na določeno čustvo in česa naj ne počnejo (npr. ne udari prijatelja, ko si jezen nanj, ampak mu to povej). 
5 do 7-letni otroci
  • Zberite fotografije, ki prikazujejo čustva in jih prilepite na vidno mesto. Naj otrok pokaže, kako se počuti in lažje razloči, katero čustvo je to. 

  • Opazujte skupaj z otroki. Naučite jih opazovati bližnje in ugotoviti, kako se počutijo drugi. Naj ne bodo pozorni le nase, ampak tudi na ljudi okrog sebe. 

  • Naučite jih zdravih mej in določenih pravil, za katere želite, da se jih držijo. 

  • Ugotovite skupaj z otroki, kaj imajo skupnega z drugimi v vrtcu ali šoli.