3-letna zvezda TikToka požela val ogorčenja - starši panično brišejo slike svojih otrok (kaj bi naredili vi?)

3-letna zvezda TikToka požela val ogorčenja - starši panično brišejo slike svojih otrok (kaj bi naredili vi?) (foto: profimedia) profimedia
25. 8. 2022

Kako bi ravnali v vlogi mame male Wren Eleanor? Ali bi slike svojih otrok objavili na družbenih omrežjih?

Začnimo na začetku. Če še niste slišali za 3-letno deklico Wren Eleanor, bi se vam na prvi pogled zdela čisto običajna malčica: igra se s punčkami, obožuje sladkarije in se z mamo večkrat odpravi na izlet. A Wren je hkrati tudi zvezda družbenih omrežij, saj ima 17 milijonov sledilcev na TikToku. Tako je, 3-letnica ima svoj TikTok račun. 

Njena mama Jacquelyn Paul, sicer samohranilka, je hčerkin račun registrirala povsem dobronamerno, da bi shranjevala spomine in ustvarila nekakšen spletni dnevnik, ki ga bo Wren lahko prelistala, ko bo starejša. Nikoli ni pričakovala, da bo požela velik val ogorčenja in zgražanja uporabnikov TikToka, ki ji očitajo, da hči zlorablja in njeno življenje izpostavlja nevarnosti. 

Preverite tudi:

"Spletni detektivi" so na Wreninem TikTok profilu opazili zaskrbljujoče komentarje in podatke, ki so jih delili z ostalimi uporabniki:
"Video, v katerem Wren nosi majico do popka, je bil shranjen 45-tisočkrat."

"Vsebina z Wren, ki grizlja koruzo na sejmu, je bila shranjena 375-tisočkrat."

Potem so tu še izjemno neprimerni komentarji moških, ki sprašujejo, ali je Wren samska in imajo opazke o tem, da je "vroča" in dobro izgleda. 

Po vsem tem se je oglasila Wrenina mati ...

... in javno zagovarjala svojo odločitev o deljenju vsebin o svoji hčerki na družbenih omrežjih.

Med drugim je povedala, da je varnost majhne Wren na prvem mestu. Račun je bil odprt za Wren in za njeno prihodnost, videe pa je naredila za zabavo. Razume, da so zunaj tudi ljudje, ki prežijo na majhne otroke, vendar si ni nikoli mislila, da je lahko malček s koruzo viden kot seksualna in neprimerna vsebina. Dodala je, da morajo ljudje spoštovati njeno odločitev in je ne bi smeli obsojati zaradi drugačnega načina vzgoje. Veseli se že priprave novih vsebin z Wren v glavni vlogi, je še dodala. 

Starši panično brišejo slike otrok

Potem ko so tudi starši opazili, kaj se dogaja na Wreninem računu, so šli v akcijo in skušali kar najbolje zaščiti svoje otroke pred takšnimi komentarji. Ena od uporabnic je naredila naslednje: 

"Ko sem videla vse dodatne račune, ki so bili ustvarjeni in neprimerne komentarje, namigovanje na seksualnost, nisem morala spati celo noč. Dotaknilo se me je tudi zato, ker sem sama v treh mesecih prišla z nekaj tisoč sledilcev na 130.000. Ne bom čakala, da se kaj podobnega zgodi mojim otrokom. To bom preprečila že v naprej. Oba z zaročencem sva svoja družbena omrežja nastavila na zasebna, razen na TikToku, kjer sva odstranila vse videe, v katerih so se pojavljali otroci. Ne bova jih več kazala svetu. To je bila zame kaplja čez rob."

Otroški psiholog Andrew Greenfield opozarja, naj starši dobro premislijo, preden ustvarijo račun na družbenih omrežjih svojim otrokom. Vsak malček si ne želi nenehne pozornosti. To lahko vodi v težave s samozavestjo in celo v depresijo ali anksioznost, opozarja. Velikokrat je to le želja starša, otroku ni mar za družbena omrežja. 

Kaj bi naredili vi? Bi svojemu otroku odprli račun na TikToku ali se temu strogo izogibate?