Filmi o ljubezni, ki vlivajo upanje in bodo ogreli vsako srce

Filmi o ljubezni, ki vlivajo upanje in bodo ogreli vsako srce (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2021

Najlepše ljubezenske zgodbe so si različne, a hkrati enake. Ker takšna je ljubezen. Čarobna. In mogočna. Tu je 14 filmov o ljubezni, ki bodo ukradli dih tudi največjemu ciniku.

1. Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov – The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)

Film je nastal po istoimenski knjigi. Zgodba se odvija v času tik po drugi svetovni vojni. Ko mlado pisateljico Juliet Ashton, ki bi morala napisati članek o knjižnem klubu, preseneti pismo iz otoka Guernsey.

Sporočilo obrne življenje Juliet na glavo … Ko se odloči, da bo zgodbo raziskala in ugotovi, da so zadaj skrivnosti iz preteklosti.

2. Beležnica – The Notebook (2004)

O mladem paru, ki je zaradi družbenih razlik prisiljen končati romanco.

3. Five Feet Apart – Brez dotika (2019)

Zgodba dveh mladih bolnikov, Stelle in Willa, ki skušata kljub težki bolezni imeti in obdržati razmerje. Brez dotika. Toda prava ljubezen ne pozna meja.

4. A Faithful Man (L'homme fidèle – 2018)

Zgodba o romantičnemu Abelu, ki se trudi osvojiti njeno srce, ljubezen svojega življenja, ki je odšla z njegovim najboljšim prijateljem.

5. Izjema – The Exception (2016)

Film je nastal po knjižni predlogi The Kaiser's Last Kiss avtorja Alana Judda. Nizozemska, leta 1940.

SS stotnik je določen kot vodja osebne straže zadnjega nemškega cesarja Wilhelma II. Njegova naloga je dejansko iskanje vohuna, ki sabotira nacistične vojne načrte. In potem se zgodi strastna romanca … Med častnikom in mladim privlačnim judovskim dekletom.

6. Šepet nežne ulice – If Beale Street Could Talk (2018)

Film je nastal po knjigi Jamesa Baldwina iz leta 1974. Je zgodba o noro zaljubljenem paru, ki pričakuje otroka. Njuno čudovito razmerje je nenadoma prekinjeno, ko je eden obtožen kaznivega dejanja, ki ga ni storil.

7. Pred zoro - Before Sunrise (1995)

Romantična drama Richarda Linklaterja o Američanu in Francozinji, ki se na potovanju po Evropi zapleteta v enodnevno romanco. Njuno srečanje je zelo čustveno in po dolgih pogovorih naslednje jutro ne vesta kaj dosti o mestu, veliko pa drug o drugem in tudi o sebi.

8. Deževni dan v New Yorku – A Rainy Day in New York (2019)

Romantična komedija Woodyja Allena. On prihaja z bogate newyorške družine, ona iz majhnega mesta v Arizoni. Nekega deževnega dne se bo njuno življenje za vedno spremenilo.

9. Gora med nama – The Mountain Between Us (2017)

Ben in Alex preživita letalsko nesrečo. Skupaj morata preživeti v zasneženih gorah. Ko ugotovita, da nima smisla čakati na pomoč, se podata na pot … Pot, ki dva popolna tujca poveže.

10. Moj najboljši profil – Who You Think I Am (2019)

Claire je težko premagala prevaro moža in ločitev, a njeno življenje z dvema otrokoma in mladim ljubimcem se končno začne umirjati. Nato ji srce zlomi tudi ljubimec. Takrat se odloči, da bo ustvarila lažni profil. Svetu se predstavi kot 24-letna lepotica Clara.

11. Emma (2020)

Emma Woodhouse je mlada, lepa, bogata in povsem prepričana, da se ne bo nikoli poročila. Zato vso energijo namesto v iskanje svoje ljubezni usmeri v osebna življenja prijateljev.

12. Portret mladenke v ognju – Portrait of a Lady on Fire (2019)

Bretanja leta 1770. Slikarka Marianne dobi naročilo za poročni portret Héloïse, grofičine hčerke, ki je ravno zapustila samostan. A Héloïse se upira usodi poročene ženske in noče pozirati, zato mora Marianne nalogo opraviti skrivaj. Pod krinko najete družabnice jo podnevi opazuje, ponoči pa slika …

13. Pokliči me po svojem imenu – Call Me by Your Name (2017)

Prva ljubezen je pogosto najintenzivnejša. In film ujame vsa ta čustva. Zgodba govori o 17-letnemu sinu akademika, ki se zaljubi v raziskovalnega asistenta svojega očeta.

14. Večno sonce brezmadežnega uma – Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Zgodba prikazuje nekdanji par, ki si je dal izbrisati spomin drug na drugega.

Poglejte si še: