10 filmov, ki nas opominjajo na vse tiste stvari, ki so zares pomembne

10 filmov, ki nas opominjajo na vse tiste stvari, ki so zares pomembne (foto: YouTube) YouTube
19. 8. 2022

Vsi si želimo ljubiti in biti ljubljeni. Najboljša stvar, ki jo lahko naredimo za druge je, da jim damo ta občutek.  Poglejte si izbor 10 filmov, ki nas opominjajo na vse tiste stvari, ki so zares pomembne. Filmov, ki prikazujejo človeštvo v najlepši luči.

1. Uničenje (Annihilation) – ker prebuja radovednost

Ko smo soočeni s stvarmi, ki nas presenetijo ali šokirajo in jih ne razumemo v celoti, hočemo na vsak način izvedeti več.

Naj vas narava povabi v raziskovanje njenih lepot … in sebe ter lastnih vrednot.

2.  Bao – ker v nas zbuja odgovornost in skrb za druge

Starši še posebej dobro vedo, da je poslanstvo vsakega skrbnika zagotoviti najboljše pogoje za otroke.

Ženska srednjih let v kratki animaciji to odlično ponazori v zgodbi, ki nam odpre srce, ko se zadnji cmoček v bambusovem pripravku za dušenje cmočkov spremeni v jokajočega otročka. Zanj si prizadeva nadvse lepo skrbeti in ko je čas, da odide po svoje, to težko sprejema ...

3. Blindspotting – ker spodbuja toleranco in različnost

Film dobro ponazarja idejo, da je lahko različnost povod za razvoj in vitalnost družge.

Opominja nas na pomen potrpežljivosti ter pokaže, kako pomembno je pravo prijateljstvo – ne glede na vse razlike med nami.

4. Bohemian Rhapsody – ker promovira samosprejemanje

Kulten film o zgodbi Freddieja Mercuryja iz Queenov, ki se po začetnih izzivih prelevi v uspešnega pevca, zaide v marsikatero težavo in preživlja težke čase, nato pa ponovno zablesti in očara množice, ko končno sprejme samega sebe, vključno s svojo seksualnostjo.

5.   Kafarnaum – ker rojeva sočutje

Zgodba, postavljena v Libanon, nas spominja na to, da moramo gledati s srcem in vedno ravnati sočutno.

6.  Crazy rich Asians – ker nas spomni na to, da moramo slediti svojim sanjam

Rachel nas spomni na to, da je v življenju  zelo pomembno slediti sebi, da bi bili lahko resnično izpolnjeni in srečni – toda ne na račun drugih!

7.  Neposlušnost (Disobedience) – ker nas opomni na blagodejne učinke sprave

Ne glede na to, kaj si misli okolica, ne glede na nesprejemanje družbe, so se trije glavni junaki sposobni pobotati in sprejeti drug drugega, ker se imajo radi.

8.  Eight grade – ker promovira osebno rast

Film prikazuje izzive in tegobe anksiozne najstnice Kayle, ki išče svoj prostor med družabnimi omrežji in pristnimi odnosi. Najbolj pomemben pa je njen odnos do sebe – nauči se imeti rada!

9.  Free solo – ker nas spomni, da je prijateljstvo zaklad

Dokumentarec se sprašuje in nas poziva, da premislimo o tem, koliko odgovornosti lahko prevzamemo za svoje prijatelje in kako najdemo ravnotežje med skrbmi, ki nam jih porajajo njihove tvegane odločitve, in podporo.  

10.  Leave no trace – ker nas uči bistva – ljubezni

Kjer bi pričakovali sovraštvo, najdemo, v najslabšem primeru, samo strah. Nihče ne skuša izkoristiti in prizadeti očeta in hčere.

Vsi, s katerimi se srečata – od socialnih delavcev do hčerinih vrstnikov, jima skušajo pomagati. Film nas spomni na to, da je v življenju bistvena ljubezen.

Poglejte tudi:
10 filmov, ki vas bodo motivirali, da boste naredili korak naprej 

Vir:  Greater Good Magazine, You Tube