Filmi za otroke in najstnike, ki spodbujajo empatijo

25. 4. 2022
Deli
Filmi za otroke in najstnike, ki spodbujajo empatijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob gledanju (animiranih) filmov se ustvarjajo zabavni spomini. Lahko pa filmi učijo novih navad in spodbujajo empatijo. In empatija lahko pomaga otroku rasti.

Filmi prebujajo naša čustva, zbujajo radovednost in postanejo vhod v druge svetove. V nekaterih primerih lahko filmi prebudijo vest, spremenijo pogled in nam dajo dovolj energije, da začnemo spreminjati svet na bolje.

Pravi film lahko tudi spodbudi otrokovo empatijo, bolje kot katerakoli lekcija v šoli in doma. Pravi film lahko na zabaven način pomaga otroku prepoznavati svoja čustva. Pravi film lahko tudi odpre otrokovo srce. In pravi film lahko otroka nauči devet ključnih sposobnosti empatije, piše dr. Michele Borba.

Ste pripravljeni na filmsko popoldne ali večer v družbi vaših malčkov in otrok?

Posamezen film je označen s črko v oklepaju, ki predstavlja za koliko stare otroke je film primeren:

  • P: predšolski otroci
  • S: šolarji
  • T: preadolescenca (navadno od 10 do 13 let) /najstniki (13 do 19 let)
PRIPOROČILO: film si najprej poglejte sami, da se prepričate o ustreznosti. Mnogo jih je čustveno zelo nabitih, zato se odločite po svoji presoji.

Seznam filmov za otroke in najstnike

1. Vrvež v moji glavi (Inside out, 2015). Daje pomembno sporočilo o tem, kako pomembno je čutiti in izražati vsa čustva, pa naj bodo vesela ali žalostna. Vse pa je prikazano iz perspektive 11-letnika. (P, S)

2. Vsi predsednikovi možje (All the President's Men, 1976). Zgodba dveh novinarjev, ki sta sledila svoji vesti in stopila na prste korupciji v aferi Watergate. (T)

3. Zadnji dobri možje (A Few Good Men, 1992). Odvetnika, ki jima dodelijo obrambo dveh vojakov, ki naj bi umorila kolega. (T)

4. Mož za vse čase (A Man for All Seasons, 1966). Zgodba Thomasa Morea, ki se je raje odpovedal življenju, kot da bi lagal. (T)

5. Casablanca (1942). Res je precej star film, toda moralni nauk še vedno velja. Še posebej v zadnjem prizoru z Rickom Blainom. (T)

6. Labirint (Labyrinth, 1986). Boj med dobrim in zlim in lekcija o tem, kakšno moč imajo besede ter da moramo biti previdni, kaj si zaželimo. (S)

7. Milijoni (Millions, 2004). Dve siroti najdeta vrečo denarja in nato sledi boj, kako ta denar porabiti. (S)

8. Norma Rae (1985). Portret mlade ženske, ki sledi svoji vesti, s čimer naredi spremembo. (T)

Norma Rae (1985) Profimedia

Norma Rae (1985)

9. Oktobrsko nebo (October Sky, 1999). Resnična zgodba o Homerju Hickamu, ki je imel samo eno možnost v življenju – delati v premogovniku tako kot njegov oče –, a ga je izstrelitev Sputnika tako navdihnila, da se je začel ukvarjati z raketami. (S, T)

10. Ostržek (Pinocchio, 1940). Zgodba o leseni lutki, ki sanja, da bi postala fantič. In mu ob laganju prikladno zraste nos. (P,S)

11. Mož brez obraza  (The Man Without a Face, 1993). Mladi Chuck želi postati vojaški pilot. Na testih mu spodleti, vendar je odločen, da doseže svoj cilj, zato si poišče učitelja. Učitelja, čigar življenje je zaznamovala avtomobilska nesreča in zlobne govorice. Chuck se nauči, da je treba soditi po značaju. (S,T)

12. Willy Wonka in tovarna čokolade (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971). Zaupanje, iskrenost, hvaležnost in moralna identiteta.

13. Ameriška pravljica (An American Tail, 1986). Mladega ruskega miškona pri procesu preselitve v Združene države oddvojijo od njegove družine. Zdaj jih mora ponovno poiskati, medtem ko se trudi preživeti v novi državi. (P, S)

14. Slonček Dumbo (Dumbo, 1941). Priljubljena klasika, v kateri se raznolikost spoštuje, družinske vrednote cenijo in sanje poletijo visoko v nebo. (P)

15. Duhovi Mississippija (Ghosts of Mississippi, 1996). Mladi odvetnik in vdova Medgarja Eversa si prizadevata, da bi končno privedla belopoltega rasista pred roko pravice za umor temnopoltega aktivista. (T)

16. Bitka za slavo (Glory, 1989). Robert Gould Shaw vodi prvo črnsko četo prostovoljcev med ameriško državljansko vojno, ki se bori proti predsodkom lastne zvezne vojske. (S, T)

Bitka za slavo (Glory, 1989) Profimedia

Bitka za slavo (Glory, 1989)

17. Beg v verigah (The Defiant Ones, 1958). Pobegla zapornika (Tony Curtis in Sidney Poitier) imata različno barvo kože, vendar ju veže želja po svobodi - in jeklena veriga. (T)

18. Človek slon (The Elephant Man, 1980). Resnična zgodba o močno deformiranem Londončanu, s katerim ravnajo kot s pošastjo. Dokler ga v svojo oskrbo ne vzame dr. Treves, ki ugotovi, kako inteligenten je. (T)

19. Ne ubijaj slavca (To Kill a Mockingbird, 1962). Zgodba o pogumu in upanju. Učenje strpnosti in empatije. (T)

20. Ana z zelene domačije (Anne of Green Gables, 1985). Zgodba o 8-letni Ani iz sirotišnice, ki jo po pomoti dodelijo bratu in sestri srednjih let. Je zgodbo o deklici z bujno domišljijo, ki se je z navdihujočim optimizmom dotaknila življenj vseh, ki jih je srečala. (S)

21. Prostori v srcu (Places in the Heart, 1984). Sočutje, samozavest, vztrajnost, samokontrola. Mlada vdova se v 30. letih prejšnjega stoletja trudi obdržati družino in ohraniti kmetijo, na kateri prideluje bombaž. (T)

22. Shrek (2001). Ne sodi knjige po naslovnici. Tisto, kar je znotraj je pomembno. (P, S)

Shrek Profimedia

Shrek

23. Karate kid (The Karate Kid, 1984). Najstnik ki želi biti sprejet, a ga sovrstniki ustrahujejo. In hkrati ugotovi, da tudi pesti niso rešitev. (S, T)

24. Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption, 1994). Zgodba govori o bančniku Andyju Dufresneju, ki je obsojen umora, zaradi česar se znajde v zaporu. Kljub vsem težavam v krutem okolju zapora, ki ga vodi pokvarjeni nadzornik Samuel Norton, zaradi vztrajnosti ne obupa. Upanje ohrani s pomočjo svoje iznajdljivosti in sojetnika Reda. (T)

25. V iskanju sreče (The Pursuit of Happyness, 2006). "Nikoli nikomur ne dovoli, da bi ti dopovedal, da česa ne moreš storiti ... Svoje sanje moraš varovati ... če kaj hočeš, si prizadevaj to dobiti. Pika." (S, T)

26. Kradljivka knjig (The book thief, 2013). Pripoved je sijajna zgodba o preživetju in zmagoslavju človeškega duha. (S, T)

27. Kraljev govor (The King's Speech, 2010). Ganljiva, za zgodovinsko dramo netipično pristna ter človečna zgodba o kralju, ki je jecljal. (T)

28. Nedokončana zgodba (The NeverEnding Story, 1984). Zgodba o osamljenemu dečku in nenavadni knjigi, ki ga popelje v čudoviti svet fantazije. (S, T)

29. Zgodba o prvaku (The Blind Side, 2009). Zgodba je posneta po resničnih dogodkih. Zakonca Tuohy pod svoje okrilje vzameta brezdomnega temnopoltega najstnika Michaela Oherja. Leigh Anne  Tuohy je odločena, da bo fantu omogočila vse tisto, kar imajo njegovi vrstniki za samoumevno. (S, T)

30. E. T. vesoljček (E.T., The Extra-Terrestrial, 1982) Zgodba o simpatičnem vesoljčku, ki je obtičal na Zemlji. In zgodba o pravem prijateljstvu. (S, T)

E. T. vesoljček (E.T., The Extra-Terrestrial, 1982) Profimedia

E. T. vesoljček (E.T., The Extra-Terrestrial, 1982)

31. Sobotni klub (The breakfast club, 1985). Nekega mrzlega zimskega dne se v šolskem priporu znajde pet dijakov. Med jutrom in popoldnevom se med tujci, ki na videz nimajo prav nič skupnega, kljub začetnim nesporazumom spletejo globoke prijateljske vezi. (T)

32. Billy Elliot (2000). Billy Elliot je zgodba o odraščanju enajstletnega Billyja, ki s pomočjo svoje nepričakovane ljubezni do plesa odkriva in spoznava samega sebe v trdoživem okolju rudarskih stavk, kulturnih stereotipov, družinske krize po mamini smrti in pod okriljem trmoglave učiteljice baleta. (S, T)

33. Božična pesem (A Christmas Carol 1951). Skopuški stari možaka končno odkrije koristi dajanja in prijaznosti. (S)

34. Mala princeska (A Little Princess, 1995). Zgodba o mali Sari, ki mora za preživetje delati kot služabnica v zasebni dekliški šoli. Nato izve še, da je v vojni izgubila očeta. Na svetu ostane sama in brez prebite pare. (S)

35. Annie (1982). Sirota dokaže, da denar ni vse, da lahko vsakdo naredi spremembo in da so tudi drugi pomembni. (S) Leta 2014 je izšla nova filmska podoba tega nepozabnega muzikala.

36. Babe (1995). Odlična lekcija o empatiji: družine so lahko vseh oblik in velikosti, ostanejo zveste sebi in se zavzemajo za druge, ki delajo isto. (P, S)

37. Čudežna mreža (Charlotte’s Web, 1972). D. B. Whitova klasika o prijateljstvu med prašičkom in pajkovko. (P, S)

38. Forrest Gump (1994). Zgodba o podpovprečno inteligentnem, a svojim načelom zvestem in prikupnem Forrestu Gumpu iz Alabame. Njegovo veliko srce spreminja življenja ljudi, ki ga obkrožajo. (S, T)

39. Daj naprej (Pay It Forward, 2000). Zgodba o dečku, ki želi svet narediti lepši – po tem, ko jih učitelj Eugene Simonet spodbudi, naj najde idejo, kako bi spremenil svet. (T)

Daj naprej (Pay It Forward, 2000) Profimedia

Daj naprej (Pay It Forward, 2000)

40. Pollyanna (1960). Mlado dekle Pollyanna v ljudeh vedno najde najboljše in širi veselje. Čudovito sporočilo o tem, kakšno moč ima lahko prijateljstvo. (S)

41. Dnevnik Ane Frank (The Diary of Anne Frank, 1959). Zgodba, ki tudi po toliko letih ponuja odgovor na vprašanje, kaj pomeni biti človek. Zgodba o Ani in njenem neuklonljive optimističnem duhu in sposobnosti, da kljub grozljivim okoliščinam najde dobroto. (S, T)

42. Skrivni vrt (The Secret Garden, 1987). Film je posnet po poznanem romanu pisateljice Frances H. Burnett. Govori o mladi siroti, ki v dom svojega strogega strica prinese veselje. Veliko razumevanja in empatije. (S)

43. Življenje žuželk (A Bug’s Life, 1998). Čudaški mravljinec išče 'bojevnike', da bi svojo kolonijo rešil pred požrešnimi kobilicami. Tako rekrutira skupino žuželk, ki pa so le nespretni cirkusanti, ki so ravnokar ostali brez dela. (P, S)

44. Mravljinec Z (Antz, 1998). Kolonija mravelj, ki vedno delajo tisto, za kar so usposobljene. Dokler se ne naučijo, da moraš včasih narediti tisto, kar se tebi zdi prav. (P, S)

45. Lepotica in zver (Beauty and the Beast, 2017). Brezčasna zgodba o potovanju Belle, pametne in samostojne mlade ženske, ki jo Zver zapre v svoj grad. In kmalu spozna, da se v Zveri skriva veliko in toplo srce. (S, T)

46. Ledeno kraljestvo (Frozen, 2013). Neustrašna Ana se skupaj s krepkim gorjanom Krištofom in njegovim zvestim jelenom Svenom odpravi na epsko potovanje, da bi našla svojo sestro Elzo. Prijaznost, zvestoba in povezanost družine. (P, S)

47. Skriti faktorji (Hidden figures, 2016). Zgodba o temnopoltih znanstvenicah, ki so pomagale pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje. (T)

48. Dama in potepuh (Lady and the Tramp, 1955). Lady, Koker španjelka, in Tramp, mešanec, postaneta najboljša prijatelja in se naučita sprejemati drugačnost. (P, S)

49. McFarland (McFarland, USA, 2015). Film je posnet po resničnih dogodkih iz leta 1987. Je zgodba o učitelju in trenerju, ki pride v srednjo šolo, v katero hodijo predvsem latinskoameriški dijaki. In spozna, da imajo nekateri dijaki neverjetne tekaške sposobnosti. (S, T)

50. Minioni (Minions, 2015) in Jaz, baraba (Despicable Me, 2010). Brezskrbni in zelo zabavni karakterji so med seboj usklajeni, čeprav ne govorijo pravega jezika. (P, S)

51. Pearl Harbor (2001). Zgodba o ljubezni, izgubi in domoljubju. (T)

52. Pocahontas (1995). Zgodba o prijateljstvu med indijanskim dekletom in kapitanom Smithom. (T)

53. Ne pozabite velikanov (Remember the Titans, 2000). Resnična zgodba iz časov, ko je v Ameriki vrelo in je bila večina prebivalstva razdeljena na dva pola: 'bele' in 'črne'. V Alexandriji, kjer nogomet pomenil vse, so bili prisiljeni združiti šolo povsem črnih študentov s popolnoma "belo" šolo in nato je moštvo Velikanov (Titans) prevzel temnopolti trener. Srčna kultura, poštenje, čast, delovna in etična načela. (T)

Ne pozabite velikanov (Remember the Titans, 2000) Profimedia

Ne pozabite velikanov (Remember the Titans, 2000)

54. Igrišče (The Sand Lot, 1993). Otroške dogodivščine skupine mulcev, ki so strastni ljubitelji bejzbola. Sporočilo: timsko delo in športnost. (S)

55. Pogum (Brave, 2012). Glavna tema filma je pogum in kako zbrati dovolj poguma, da prekineš spore. Merida je hrabro in neustrašno dekle – pleza po pečinah, strelja z lokom in se bori z medvedi – vendar pa je najtežje najti pogum v svojem srcu. (P, S)

56. Pepelka (Cinderella, 2015). Zgodba, ki temelji na animiranem filmu o Pepelki iz leta 1950, sledi usodi mlade Elle, katere oče se je po smrti njene matere ponovno oženil. 'Bodi pogumen, bodi prijazen'. (P, S)

57. Kupili smo živalski vrt (We Bought a Zoo, 2011). Zabavna, navdiha polna resnična zgodba o čarobni moči družine, da se spopade z izjemnimi okoliščinami. (S, T)

58. Harry Potter (vsi filmi). Osem fantazijskih filmov o mlademu čarovniku. (S)

59. Pete in njegov zmaj (Pete’s Dragon (2016). Pustolovščina o osirotelem fantu Petu in njegovem najboljšem prijatelju Elliottu, ki je slučajno tudi zmaj. (P, S)

60. Skrivnost čudežnega grma (The Secret of NIMH, 1982). Srčna zgodba o odločnosti, pogumu in ljubezni mame miške. Ta mora premagati velike ovire, da bi našla zdravilo za svojega bolnega otroka. (P, S)

61. Čarovnik iz Oza (The Wizard of Oz, 1939). (P, S)

62. 12 jeznih mož (Twelve Angry Men, 1957). Filmska klasika. Film se začne s koncem sojenja, na katerem je mlad fant obtožen umora svojega očeta. Nato se osredotoči na dvanajsterico, ki mora glasovati, ali je fant res ubil očeta. Edini, ki vsaj malo podvomi, je porotnik št. 8. (T)

63. Dunkirk (2017). Ko 400 tisoč mož ni moglo domov … je dom prišel ponje. Sodelovanje, altruizem, empatija. In človeštvo. (T)

Reševanje malega Nema (Finding Nemo, 2003) Profimedia

Reševanje malega Nema (Finding Nemo, 2003)

64. Reševanje malega Nema (Finding Nemo, 2003). Svet fantazije in čustev. Nemo in Marlin, zaščitniški oče, sta ločena – potapljači ujamejo malega Nema in ga odpeljejo v akvarij. (P, S)

65. Moj prijatelj Willy (Free Willy: Escape from Pirate’s Cove, 2009). Mlado dekle se spoprijatelji z orko in bo naredila vse za njeno svobdo. (S)

66. Poimenoval me je Malala (He Named Me Malala, 2015). Navdihujoč dokumentarni film o izjemni deklici, aktivistki in najmlajši Nobelovi nagrajenki za mir. (S, T)

67. Hotel Ruanda (Hotel Rwanda, 2004). Resnična zgodba. Ko se je Ruanda pogrezala v kaos, je neki človek obljubil, da bo ščitil ljubljeno družino. Na koncu pa je v sebi našel pogum, da je rešil več kot 1.200 ljudi. (T)

68. Schindlerjev seznam (Schindler’s List, 1993). Zgodba prikazuje nemškega poslovneža Oskarja Schindlerja, ki je rešil več kot tisoč poljskih Judov pred holokavstom s tem, da jih je v času druge svetovne vojne zaposlil v svojih tovarnah. (T)

69. Temni kristal (The Dark Crystal, 1982). Pred tisoči let je bil svet zelen in dobrotljiv – dokler se ni kristal razklal in je eden od drobcev izginil. Tedaj se je začel razdor in razvili sta se povsem drugačni ljudstvi. (S)

70. Hurikan (The Hurricane, 1999). Zgodba o boksarju Rubinu 'Hurikanu' Carterju, ki so ga po krivem obtožili krutega zločina, in skupinici podpornikov, ki se bori za njegovo svobodo. Svojo zgodbo je spisal v zaporu. (T)

Še nekaj napotkov, kako skozi film spoznavati čustva.

Tako predlaga strokovnjakinja:

  • Izberite tiste filme, ki opisujejo različna čustva ter te poskušajte skupaj z otrokom prepoznati. Prav tako pa se pogovarjajte o tem, kako se počuti otrok kot gledalec.
  • Za nekaj minut izklopite zvok in naj poskusi otrok uganiti, kako se počutijo igralci glede na telesno govorico in mimiko. Primer: grizenje nohtov pomeni, da je napet. Stiskanje čeljusti, da se boji. Če karakter prikimava in se nagiba naprej, pomeni, da se zanima.
  • Lahko si kasneje tudi ogledate le ključne scene iz vsakega filma, ki prikazuje glavno moralno sporočilo in odprete pogovor.
  • Ko sta bili dve mamici zaskrbljeni, da je v srednji šoli postalo 'biti krut' novo 'biti kul', zato sta organizirali poseben večer filmov. Vsak mesec so si otroci skupaj s starši ogledali filme, kot so Zlobna dekleta (Mean Girls), Billy Elliot, Nasilnik (Bully) in Cyberbully ter nato skupaj razpravljali o tem, kako lahko otroci držijo skupaj in da je v redu biti prijazen.
Seveda je še veliko drugih odličnih filmov. Uporabite tiste, za katere menite, da so primerni in bodo po okusu vašega otroka. Če boste izbrali prave filme, lahko posnetki prebudijo čudovite razprave. In ko najdete film, ki deluje, ga posredujte naprej.
Vir: Building moral intelligence and character – 100 Movies for Kids and Teens that Nurture Empathy, Dr. Michele  Borba

Preverite še:

Ali pa:

 

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger