Ideja za izlet: obiščite čarobno smaragdno jezero v bližini Kranjske Gore

Ideja za izlet: obiščite čarobno smaragdno jezero v bližini Kranjske Gore (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2022

Se sprašujete, kam na izlet? Oglejte si biser Triglavskega narodnega parka, ki navdušuje ljubitelje narave!

Poletje se približuje koncu in čas je, da iz morske skočimo v gorsko idilo. V bližini Kranjske Gore se nahaja čudovito jezero, znano po čarobni barvi in izjemni okolici.

Z gorami obdano jezero Zelenci leži na severu Triglavskega narodnega parka. Je 3 kilometre oddaljeno od Kranjske Gore. Dostop je sila enostaven, pohodniški navdušenci pa se lahko iz Krajnske Gore odpravite kar peš.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sergej K. • Slo 🇸🇮 (@sergejk87)

Ime je jezero dobilo po svoji očarljivi modro-zeleni barvi; to barvo Zelencem daje jezerska kreda, ki pokriva dno dva metra globokega jezera. Zaradi posebnega videza je destinacija priljubljena tudi med ljubitelji fotografije.

Zelenci ima stalno temperaturo okoli 6°C, zaradi česar tudi pozimi ne zmrzne. Jezero pa je tudi izvir Save Dolinke. Voda iz jezera se najprej razlije v močvirje z barjem Drni, nato pa se v vasi Podkoren prične struga Save Dolinke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dolores (@doly_kosi)

A samo jezero ni vse, kar vas bo očaralo. V bližini se nahajajo tudi zanimive rastline in živali, ki si jih lahko ogledate po urejenih poteh ter razglednih stolpih. Čakajo vas mesojede rosike, številne dvoživke ter zanimive vrste ptic. Zaradi pestre biodiverzitete je območje že 30 let razglašeno za naravni rezervat.

Rezervat je nedvomno vreden ogleda v vseh letnih časih, zaradi morebitne gneče pa priporočamo obisk med tednom.