Imate katero tudi vi? TO so 4 jutranje navade najdlje živečih ljudi na svetu

17. 11. 2023
Deli
Najdlje živeči posamezniki po svetu imajo nekaj zdravih jutranjih navad. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jutranje navade se razlikujejo glede na človeka. Nekateri imajo kar nekaj jutranjih navad, medtem, ko drugi ne prisegajo na nobeno posebno. 

Če vas zanima, kako lahko izboljšate svoj začetek dneva in si s tem morda celo podaljšate življenje, z vami delimo nekaj jutranjih navad, ki jih imajo posamezniki po svetu iz območij modrih con, ki se nahajajo v Loma Lindi v Kaliforniji, Ikariji v Grčiji, Okinavi na Japonskem, Nicoyi v Kostariki in na Sardiniji v Italiji. V tako imenovanih modrih conah se  namreč nahaja največ posameznikov, ki dočakajo 100 let.

Jutranje navade najdlje živečih posameznikov na svetu

@danbuettner #breakfast #health #oatmeal #diet #healthtok #breakfastideas #bluezones #bluezoneskitchen #bluezonesdiet ♬ original sound - Dan Buettner

Jutro se prične s hranljivim zajtrkom, na primer z ovsenimi kosmiči

Ustanovitelj modrih con, raziskovalec in novinar Dan Buettner v videoposnetku na TikToku razkriva, da je ovsena kaša najbolj priljubljen zajtrk, ki ga imajo prebivalci Modrih con, ki si ga radi privoščijo zlasti v hladnih mesecih. Buettner poudarja, da je treba izbrati "počasi kuhane ovsene kosmiče" in jih uživati s sesekljanimi oreščki, zlasti z mandlji. To dvoje skupaj kuhajte približno 10 minut, da se mandlji zmehčajo in dodajte malo ovsenega mleka. Pripravljene kosmiče lahko sladkate z medom in dodate malo cimeta.

Preživite kakovosten čas s svojimi ljubljenimi

Jutra lahko kličejo po obveznostih, toda preden odprete prenosni računalnik ali začnete dan z opravki, si vzemite čas za kakovostno druženje s partnerjem in družino. Posamezniki v modrih conah se dobro zavedajo, da je družina in partnerski odnos na vrhu lestvice prioritet. Buettner glede tega pravi: »Temelj vsake kulture dolgoživosti na svetu je, kako se povezujejo. Družina ima pri njih prednost pred delom in hobiji.«

Spijte nekaj kave

Če je skodelica kave že del vašega jutranjega rituala, imate srečo, saj to navado prakticirajo tudi posamezniki modrih con. Poleg tega znanstveni dokazi potrjujejo, da je pitje kave odličen način za poživitev jutra, prav tako pa lahko izboljša razpoloženje, pomaga pri depresiji in zaradi vsebnosti antioksidantov zmanjšuje vnetja v telesu.  

Postavite si cilje za dan

Postavljanje namenov ali določanje ciljev za vsak dan velja za pametno jutranjo rutino, ki lahko pomaga podaljšati življenje. Raziskave med drugim kažejo, da starejši posamezniki, ki si zastavijo jasen namen ali cilje, običajno živijo dlje kot tisti, ki si jih ne. V številnih modrih conah je ideja o namenu, oziroma o tem, kaj jih kot posameznike motivira, da zjutraj vstanejo iz postelje, ključni del njihovega življenjskega sloga.  

Vir: eatthis.com

Morda bi vas zanimala tudi ta HIIT vadba brez poskokov: