Kaj je "dremež s kavo" in ali res deluje?

Kaj je "dremež s kavo" in ali res deluje? (foto: profimedia) profimedia
14. 3. 2020

Kava in spanje nista ravno dobra kombinacija, pa vendar ali obstaja način, da ju združimo in si zagotovimo še več energije?

Ljubitelji kave ste zagotovo že slišali za dremež po kavi, s katerim naj bi še okrepili moč kave in si zagotovili zbranost ter učinkovitost tudi v času kosila, ko nas zajame utrujenost. Kakšna teorija se skriva za tem? 

Gre za kemične reakcije, ki potekajo v možganih med spanjem. Kvaliteta spanca ni odvisna le od melatonina, ampak tudi od koncentracije adenozina v možganih. Adenozin se nabira v stanju budnosti, in ko je koncentracija molekule dovolj velika, postanemo zaspani. Telo od nje prejema informacije o tem, kdaj smo nazadnje spali. 

Ko spijemo kavo, kofein izrine adenozin, zato procesi v možganih spet delujejo normalno in ne upočasnjeno kot med spanjem. To se zgodi tudi, če takoj po skodelici kave ležete k počitku, posledica pa je, da se zbudite povsem naspani in pripravljeni na delo. 

Zaenkrat je to zgolj teorija, ki še ni znanstveno podprta, zato ne moremo trditi, da vam bo zagotovo pomagala pri preganjanju popoldanske utrujenosti. 

Lahko pa jo preizkusite. Upoštevajte nekaj pravil:

Ne preizkušajte prepozno

Če spijete skodelico kave približno 6 ur ali manj pred nočnim počitkom, obstaja velika verjetnost, da boste imeli težave s spancem, kar je potrdila tudi študija (v ta namen jih je bilo opravljenih kar nekaj). 

Lezite takoj, ko spijete kofeinski napitek

Kofein bo potreboval približno pol ure, da spravi možgane v stanje pripravljenosti in budnosti, zato se takoj po zaužitju odpravite k 20 minutnemu počitku. 

Nastavite alarm

Če boste spali več kot 20 minut, se bodo procesi v telesu začeli umirjati in se boste prebudili precej težje, kot bi se sicer, pa tudi naspani ne boste prav dosti. Zato nastavite budilko za točno 20 minut dremeža. 

Ne naredite preizkusa, če …

… če na vašem urniku do sedaj ni bilo popoldanskih počitkov. Potem je bolje, da poiščete drugačno obliko energije za čez dan, saj tudi nalivanje s kavo ne bo pomagalo (predvsem bo škodovalo nočnemu spalnemu ritmu). Morda lahko preizkusite 10 živil, ki vam zagotovijo veliko energije