Kaj se zgodi, ko vstanete 2 uri prej?

Kaj se zgodi, ko vstanete 2 uri prej? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 8. 2017

Običajno jutro je za tiste, ki radi spijo, zelo stresno. Nadležen zvok budilke, kobacanje iz postelje in zbiranje pomembnih stvari na kup. In potem še avtobus, ki vedno pripelje nekaj minut bolj zgodaj … Preverite, kaj se zgodi, če vstanete malo prej.

Spremembe v življenju niso lahke, še posebej ne tiste, ki so povezane s spanjem. Čeprav je spanje pomembno, je bolje, da se zvečer odpravite v posteljo prej in zjutraj vstanete bolj zgodaj. Ponočevanje slej ko prej škoduje zdravju.

Nekaj izjemnih stvari, ki jih prinese zgodnje vstajanje:

Tišina: Zgodnje vstajanje vam daje priložnost, da vidite lepote prebujajoče narave in sončni vzhod ter imate nekaj trenutkov tišine zase, preden se zbudijo ostali. 15 do 20 minut porabite za sproščanje, meditiranje, branje ali le razmišljanje v tišini.

Zajtrk: Kar naenkrat imate čas, da v miru pojeste zajtrk. Ker je najpomembnejši obrok v dnevu, ga ne preskočite, saj  vam bo dal energijo, ki jo potrebujete.

Manj stresa: Manj verjetno je, da boste zamudili v službo, če vam ni treba hiteti s prho, oblačenjem in urejanjem, za zajtrk pa tako ni časa. Imeli boste več časa, da dokončate jutranje opravke, kar vam bo dalo pomirjujoč občutek in mirnost, ki vas bo spremljala čez dan.

Čas za vadbo: Če budilko nastavite prej kot običajno, boste končno lahko opravili načrtovano vadbo. Poleg velike zaloge energije in hormonov sreče boste imeli popoldne tudi več časa za sprostitev. V službi boste kmalu opazili večjo produktivnost in zbranost. Morda ne bo potrebna niti jutranja kava.

Vožnja: Ne boste padli v jutranjo konico, izognili se boste živčnim voznikom in vseeno vam bo, če malo postanete pri rdeči luči. Tako in tako se vam ne mudi.  Nekatere službe celo ponujajo prilagodljiv delavnik, zato lahko z zgodnjim prihodom tudi prej odidete.

V zgodnje vstajanje vstopite postopoma, da ne povzročite prevelikega šoka za telo. Morda poskusite s 15-minutnim premikanjem budilke. Lahko naredite tako:

  • V ponedeljek in torek vstanite 15 minut prej kot običajno.
  • V torek in sredo vstanite pol ure prej kot običajno.
  • V četrtek in petek vstanite uro prej.

Tako kot boste vstajali bolj zgodaj, se morate tudi v posteljo odpraviti prej, drugače vas čaka izčrpanost. Sploh se ne boste zavedali, kdaj ste vzljubili jutra.

Preberite tudi: