Kako narediti spodbudno okolje, ki vas bo podpiralo pri zdravih odločitvah

Kako narediti spodbudno okolje, ki vas bo podpiralo pri zdravih odločitvah (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2018

Poskrbite, da bo tudi okolje odražalo vaš način življenja. Preverite nekaj nasvetov, kako to storiti.

Do cilja boste lažje prišli, če svoje okolje napolnite s spodbudami in stvarmi, ki vas bodo obdržale na pravi poti. Ko na primer želite zmanjšati količino sladkorja, iz omaric pospravite čokolado in druge sladke stvari, ki jih shranjujete v kuhinji. Držite pa se tudi teh nasvetov, ki bodo poskrbeli, da boste v rutino vključili več zdravih navad.

Dnevno sobo spremenite v telovadnico

Izberite prostor, v katerem preživite največ časa in na vidna mesta postavite majhne uteži, veliko žogo (za sedenje in vaje), pri roki naj bodo športna oblačila, plastenka z vodo, kolebnica … Če boste imeli pripomočke za vadbo vedno pri roki, obstaja večja verjetnost, da se je boste lotili tudi, kadar ni na sporedu.

Uvedite “pravila”

Ne prestrašite se, saj ne potrebujete dolgega spiska pravil, ki bi določala vsako kalorijo in premik. Zatecite se h kratkim navadam, s katerimi boste v dan vnesli več gibanja:

  • stojte na eni nogi, ko si umivate zobe in poskrbite za ravnotežje

  • med gledanjem filma delajte počepe, izpadne korake ali poskoke, ko so na vrsti oglasi

  • stojte, kadar telefonirate

  • pred spanjem se ulezite na trebuh in naredite nekaj ponovitev dvigovanja trupa (noge so na tleh, roke postavite za glavo in dvigujete ramena)

  • vsaj enkrat tedensko se po opravkih odpravite peš, s kolesom ali skirojem

  • kdor zamudi, naredi toliko počepov s poskokom ali sklec, kolikor minut je zamudil.

Na seznam dodajte še svoje “naloge”, glede na to, kaj pogosto počnete.

Postavite si izzive

Sami ali s prijatelji si zastavite izziv. Lahko ga zamenjate vsak mesec, da bo bolj zanimivo, vsekakor pa se ga strogo držite in vsak dan odkljukajte, ko ga opravite. Začnite na primer tako, da vsako jutro naredite 50 počepov ali katere druge vaje. Nadaljujte s pripravljanjem obrokov v naprej, redno hidracijo, manjšim vnosom sladkorja in drugimi zdravimi navadami.

Pospravite kuhinjo

Na mizo zložite vse nezdrave prigrizke. Že ob tem boste morda ugotovili, da bi morali omarice napolniti z več zelenjave in sadja, namesto s piškoti, čokolado, čipsom, mini torticami … Nato organizirajte družabni večer, na katerem boste pojedli vašo nezdravo zalogo. Tako, kuhinja je očiščena.

Zdaj je čas, da se odpravite v trgovino po oreščke, sadje, ovsene kosmiče in druge stvari, ki bodo služile kot zdravi prigrizki. Na vašem listku za nakupovanje je (dodan) sladkor od sedaj naprej prepovedan.

Opremite se z motivacijskimi mislimi

Ali s čim drugim, kar vas motivira za vadbo. Morda si poleg računalnika prilepite seznam športnih prireditev, na katere se pripravljate, ali iz omare vzamete hlače, ki bi jih spet radi nosili, ko vam bodo prav. Nekaterim pomagajo motivacijski citati na mestu, kjer preživijo več časa, ali fotografije tistega, kar so že dosegli. Nam so všeč naslednje misli:

  • Glavno bogastvo življenja ni tisto, kar dobimo. Je tisto, kar postanemo.

  • Vaš najnevarnejši nasprotnik je drobceni notranji glasek, ki želi, da odnehate.

  • Poznate svoje omejitve, zato jih lahko presežete.

  • Ne glede na to, kako počasni ste, še vedno premagujete vse, ki ležijo na kavču.

Preberite tudi: Sončni vzhod na Mangartskem sedlu