Kako poskrbeti za naše ljubljenčke, da bo pot tudi zanje čim bolj prijetna?

Kako poskrbeti za naše ljubljenčke, da bo pot tudi zanje čim bolj prijetna? (foto: Skoda) Skoda
4. 11. 2016 Promocijsko sporočilo

Nekatere živali so naši redni sopotniki, druge se z nami peljejo vsaj takrat, ko jih iz trgovine odpeljemo v njihov novi dom. A pozor: poleg skrbi za udobje in dobro počutje je v vozilu seveda treba poskrbeti tudi za varnost – tako naših živalskih prijateljev kot tudi nas samih.

Neustrezno prevažanje živali je namreč zelo nevarno: žival, ki se lahko med vožnjo prosto giblje po avtomobilu, hitro odvrne voznikovo pozornost s cestišča ali vpliva na njegovo rokovanje z vozilom, to pa lahko pripelje tudi do nesreče.

Kako torej poskrbeti za udobno in varno pot naših živalskih prijateljev?

Večina živali zelo dobro zaznava čustva svojih lastnikov. Stres, ki ga doživljate med vožnjo, bo tako vplival tudi na njihovo počutje. Seveda velja tudi obratno; nemirna žival bo vplivala tudi na vaše vozniške sposobnosti.

Dlakavi potnik

Večina psov naravnost uživa v vožnji z avtomobilom. Nekateri to izkazujejo z navdušenim laježem, drugi si med potjo privoščijo umirjeno poležavanje ali celo spanec. Vedenje psa med vožnjo je odvisno predvsem od njegovega značaja.

Glasen lajež in nemir psa, ki bi lahko povečala tudi stres voznika, je mogoče umiriti na več načinov. Pred daljšimi popotovanji je tako pse priporočljivo peljati na daljši sprehod in jih na tak način kar se da utruditi, da bo njihova raven energije med vožnjo nizka. Prav tako jih lahko »podkupimo« s kakšnim priboljškom ali igračo, ki jih bo med vožnjo zamotila.

Preden se s psom odpravimo na pot, ga ne hranimo s prevelikimi količinami hrane, da mu ne bi postalo slabo. S sabo moramo imeti zanj dovolj vode, priboljške in igrače za žvečenje med potjo, povodec, pes pa mora imeti tudi ovratnico s podatki o lastniku.

In kako psička že kot mladička sploh navaditi na potovanja z avtom?

  1. Prvi izleti naj ne bodo predolgi in ceste ne preveč zavite, da se mu vožnja ne upre že na začetku.

  2. Cilj teh prvih poti naj bo kraj, kjer se lahko pes prosto igra in teka, saj se mu bo tako vožnja vtisnila v lep spomin.
    Po vožnji psa nagradite s priboljškom.

  3. V primeru, ko pes vožnjo slabo prenaša, se je priporočljivo po pomoč zateči k veterinarju. Še zlasti to velja, kadar govorimo o slabosti in bruhanju vašega štirinožnega prijatelja. Veterinar bo navale slabosti zelo verjetno lahko hitro odpravil.

Možnosti za transport vaših štirinožnih prijateljev, ki v avtu potrebujejo svoj ustrezno zavarovan kotiček, je kar nekaj. V vseh primerih bomo tako preprečili kužkovo prosto premikanje po avtu in s tem varnejšo vožnjo, v primeru nesreče pa bomo s tem zmanjšali verjetnost za njegove poškodbe.

  • Katere možnosti prevoza vaših štirinožnih prijateljev obstajajo in kakšne so njihove prednosti in slabosti? Vse odgovore najdete v pregledni foto galeriji na portalu Simply Clever!

Mačka: pod avto že, v avto pa ne!

 

Za razliko od psov veliko mačk ne mara vožnje z avtomobilom. Hitro jo povežejo z obiski veterinarja, ki pa za mačke običajno niso najbolj prijetni.

Stres in nemir, ki bi povišala tudi raven vašega stresa in nemira ter posledično vplivala na vaše vozne sposobnosti, lahko poskušate zmanjšati na več načinov.

  1. Mačko lahko na vožnjo pripravljate postopoma. Dan pred odhodom v avtomobil namestite njeno najljubšo odejo ali igračo ter jo tako privabite v notranjost.

  2. Tako kot pse tudi mačke med vožnjo zamotijo priboljški.

  3. Za pomoč pa lahko poprosite tudi vašega veterinarja. Ta bo z ustreznimi zdravili pomagal tudi v primeru potovalne slabosti.

Transport mačk je lahko podoben transportu psov. Mačko je najvarneje prevažati v transportnem boksu. Med daljšo vožnjo je treba poskrbeti za postanek in sprehod, da žival opravi potrebo, dobi osvežitev, vodo in hrano. Namestiti jo je treba tako, da ne bi prišlo do pregretja in da v žival ne piha (klimatska naprava, odprto okno …). Če vožnja za vašo mačko predstavlja velik stres, je bolje, da so vožnje čim krajše oziroma med dopustom za take mačke poiščete varstvo.

Mali ljubki glodalec in njegovi prijatelji

Bi končno radi uresničili veliko željo svojega malčka in ga osrečili s hrčkom, zlato ribico ali paličnjakom? Odlično! A bodite pripravljeni. Da ne bo namesto smeha žalosten jok, si preberite, kako jih pravilno in varno pripeljati domov!

In kdo je najhitrejši? Hrček!

Kako poskrbeti za naše ljubljenčke, da bo pot tudi zanje čim bolj prijetna? Kateri avtomobil je najbolj primeren za vas in vaše ljubljenčke, preverite v ponudbi sodobnih, varnih, udobnih in prostornih vozil ŠKODA! Zapeljite se z izbranim modelom - rezervirajte svoj termin na testiraj.skoda.si!