Kako pregnati slabo voljo? Tu je 8 preprostih nasvetov zoper žalost

Kako pregnati slabo voljo? Tu je 8 preprostih nasvetov zoper žalost (foto: Gian Cescon | Unsplash) Gian Cescon | Unsplash
5. 5. 2019

Ni odveč, če najprej preizkusimo kombinacijo strategij zoper žalost in morda bo vaš pogled na svet prav kmalu spet rožnat.

Postavite si cilj in mu sledite

Postavljanje ciljev naj bi delovalo kot protistresni ventil. Po mnenju raziskovalcev so ljudje, ki si določijo cilje, samozavestnejši in bolj zadovoljni v primerjavi s tistimi, ki se prepustijo toku.

Določite si torej razumen cilj in več možnih poti, kako ga doseči. Dobro je, če ima vaša pot h končnemu cilju več manjših etapnih ci­­­­l­jev. Tako boste sproti dosegali (delne) uspehe, kar bo ves čas izboljševalo vaše počutje.

Tecite k sreči

Neka skandinavska raziskava je dokazala, da tekači v primerjavi z osebmi, ki ne vadijo, občutijo za 70 odstotkov manj stresa in so bolj zadovoljni z življenjem.

Pa ne le tekači. Redna vad­­ba spodbuja dejavnost nadledvičnih žlez, ki nam pomagajo prilagajati se stresu in spod­­bujajo izločanje hormonov, kot so noradrenalin, serotonin, betaendorfin in dopamin. Vsi ti hormoni izboljšujejo razpoloženje.

Tecite, hitro hodite ... izvajate katerokoli vsaj polurno vadbo vsaj trikrat na teden. Zlasti učinkovita je intervalna vadba - če nam npr. primanj­­kuje časa, lahko naredimo vadbo intenzivnejšo in krajšo.

Če začenjate s tekom, preverite: Kako izbrati ustrezno tekaško obutev glede na pretečeno razdaljo in pogostost teka

Pusti soncu v srce

Pomanjkanje sončne svetlobe lahko povzroči pomanjkanje vitamina D. Ugotovili so, da je pri depresivnih ljudeh tega vitamina v povprečju 14 odstotkov manj kot pri zdravih.

Sonce mora nekaj časa sijati na kožo, da se sprožijo kemični procesi, pri katerih nastaja vitamin D.

Poslušanje za boljše razpoloženje

Poslušanje glasbe namreč. Pa tudi igranje oz. ustvarjanje glasbe. Neka raziskava je dokazala, da poslušanje glasbe eno uro na dan ves teden zmanj­­ša simptome depresije celo za četrtino.

Seveda glasba lahko izboljša razpoloženje tudi tistemu, ki sicer ne kaže znakov klinične depresije.

Prikličite spomin

Dokazano je, da nam občutki, ki nas prevevajo ob gledanju fotografij, povečujejo samozavest, občutek socialne povezanosti in pozitivne misli.

Br­­s­kajte, urejajte papirnate ali elektronske albume, naročite prek spleta fotoknjigo, zamenjajte ozadje na mobilnem telefonu ali računalniku z najlepšim spominom.

Sreča v postelji

Za dobro počutje skrbi tudi hormon oksitocin. Najvišjo vrednost v telesu doseže med eno in dvema minutama po orgazmu. Vendar pa se v desetih minutah po orgazmu količine hormonov vrnejo na običajno raven.

Kaj lahko naredite: oksitocin se ne sprošča le med spolnim aktom, temveč tudi med crkljanjem.

Preberite tudi: Objem prinese naslednjih 9 koristnih učinkov

Spanec - zdravilo proti stresu

Znanstveno je potrjeno, da so ljudje z motnjami spanja (v primerjavi s trdno spečimi) kar petkrat bolj ogroženi, da zbolijo za depresijo.

Če težko zaspite, smrčite ali se pogosto zbujate utrujeni, se pogovorite z zdravnikom. Številne težave s spanjem je mogoče uspešno zdraviti.

Preberite: 7 razlogov, zakaj se NE zbudite polni energije

Obogatite jedilnik

S svežo hrano, doma pripravljenimi jedmi, ki so zakladnica vitaminov, mineralov, zdravih maščob ... Znanstveniki denimo omega 3 maščobne kisline (EPA in DHA) povezujejo z višjo ravnijo dopamina in serotonina, ki sta odgovorna za naše dobro počutje.

Aminokislina triptofanom, ki jo najdemo v mleku, jajcih, perutnini, banani, je prav tako potrebna sestavina dvigovalca razpoložanja serotonina. Še boljše je, če jo hkrati uživate z beljakovinsko bogato hrano.