Kako se odvaditi prenajedanja?

Kako se odvaditi prenajedanja? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2017

Zakaj jeste? Ker ste lačni, ker je čas kosila ali ker vam je dolgčas? Prenajedanje iz dolgčasa ni nič novega in lahko postane nezdrava navada. S temi nasveti omejite vse odvečno prehranjevanje in začnite z zdravim življenjskih slogom.

Načrtujte obroke

To je najboljša možnost, s katero lahko ustavite prenajedanje, še posebej, če ste tiste vrste človek, ki se prehranjuje iz dolgčasa ali, ker ga kuhanje ne zanima. Sestavite jedilnik za cel teden. Če se vam zdi, da med tednom ne boste imeli časa za pripravljanje hrane, v enem ali dveh dneh skuhajte vse, kar lahko naredite vnaprej.

Načrtovanje ne pomeni vedno menija s petimi hodi. Kakšen dan si lahko privoščite ostanke prejšnjega kosila in hitro narejeno juho. Jedi ne potrebujejo biti kuharske specialitete, ampak nekaj, kar boste spravili vase namesto hamburgerja ali nezdravega sendviča.

Pripravite kosilo za s seboj

Čez dan pogosto ni časa za pripravo kosila, tudi če delate od doma. Med vsemi opravki se hitro zgodi, da pozabite jesti, ali skočite na hiter nezdrav obrok. To je sicer bolje, kot če ne bi jedli ničesar, vendar vseeno slabo za vaše telo. Če boste imeli vse pripravljeno vnaprej, potrebujete le pribor in nekaj minut, da pojeste kosilo.

Prinesite zdrave prigrizke

Tudi če imate vnaprej pripravljeno hrano, se vas kdaj poloti občutek, da bi morali še kaj prigrizniti. Zato imejte na zalogi vedno manjše nepokvarljive prigrizke, kot so oreščki in semena, sadje, temna čokolada ... Postanek pred avtomatom s sladkarijami ne bo več potreben.

Varčujte in si zastavite cilj

Kot druge slabe navade, je tudi prenajedanje težko odpraviti. Za spodbudo si zastavite realen cilj. Opazujte, koliko denarja porabite čez mesec, ko se ustavite na sendviču ali v bližnji pekarni in naslednji mesec skušajte privarčevati s kuhanjem doma. Ko naberete dovolj, izpolnite cilj, ki ste si ga zastavili. Lahko je izlet, stvar, gledališka predstava ... Karkoli kar vas bo motiviralo. Morda si celo izdelate skrinjico, kjer boste shranjevali privarčevan denar.

Naučite se pripravljati najljubše jedi

Če ste ljubitelji hamburgerjev, si pripravite svojega doma. Na spletu najdete recepte za vse kuhinje sveta, zato je vaša najljubša specialiteta zagotovo med njimi. Poleg tega je doma pripravljena hrana pogosto boljšega okusa in natanko veste, katere sestavine ste zaužili.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri