Kako se spopasti z izgubo hišnega ljubljenčka?

Kako se spopasti z izgubo hišnega ljubljenčka? (foto: profimedia) profimedia
13. 7. 2022

O izgubi domače živali se ne govori pogosto, pa vendar je lahko izjemno težko. Imamo nekaj napotkov, ki vam lahko olajšajo vsaj kakšen trenutek. 

Preden začnemo z napotki, morate vedeti, da boste le sami lahko odločili, kaj je tisto, kar potrebujete in česa ne želite, ko se soočite s smrtjo svoje domače živali. In tu je že prvi nasvet: 

Ne dovolite, da vam drugi pojasnjujejo, kako se morate počutiti

Vzemite si toliko časa, kolikor ga potrebujete in ne zmenite se za tiste, ki pravijo, da izguba živali ni nič takšnega. Prav tako ne potrebujete vseh, ki vam bodo postregli s svojimi izkušnjami ob smrti ljubljenčka, čeprav želijo dobro. Prijazno jim razložite, da trenutno nihče ne ve, kako se počutite in morate predelati, kar se je zgodilo. Zagotovo bodo razumeli. 

Kaj pa lahko naredite sami za boljše počutje?

Bodite potrpežljivi do sebe

Morda se boste prebudili in se boste počutili popolnoma vredu. Naredili boste načrte s prijatelji, nadaljevali s svojo rutino ... Potem pa vas bo nekaj spomnilo na ljubljenčka in kar naenkrat ne boste hoteli početi nič drugega, kot ostati doma in gledati televizijo. Nič zato, z vami ni nič narobe. Bodite potrpežljivi. 

Čeprav se trenutno ne zdi tako in se boste svojega ljubljenčka vedno spominjali, bo sčasoma postalo lažje. Kdaj? Tega ne ve nihče. Bodite potrpežljivi in se ne kaznujte za slabo počutje. 

Naredite nekaj s spomini

Zagotovo imate veliko slik in drugih stvari, ki vas spominjajo na ljubljenčka. Ustvarite album s fizičnimi slikami ali kakšno uokvirite, imejte obesek z ovratnice ljubljenčka na ključih ali nekje drugje (če vam ni pretežko od pogledu nanj), shranite njegovo najljubšo igračo ... 

Seveda boste ponovno sami znali presoditi, kaj lahko obdržite in kaj bi vas le spravilo v slabo voljo in opomnilo, da ga ni z vami. Tega ne potrebujete narediti takoj. Vzemite si čas in preglejte njegove stvari, ko boste tudi čustveno pripravljeni. 

Povejte, kaj potrebujete

Ne bojte se prositi za pomoč. Osebe, ki vam veliko pomenijo, bodo vedno pripravljene pomagati. Ne mučite se sami, če bi raje imeli družbo. 

Če boste torej hoteli na sprehod in se malce sprostiti, pokličite prijatelja. Prosite bližnjo osebo, da z vami pregleda stvari ljubljenčka, če sami ne zmorete. Mogoče boste potrebovali le pogovor ali boste morali nekomu povedati, kako se počutite. 

Niste sami, obdajte se s tistimi, ki imajo pri vas posebno mesto in vas bodo znali spraviti do boljšega počutja.