Kako si pomagati, ko ste že v postelji in ne morete zaspati?

Kako si pomagati, ko ste že v postelji in ne morete zaspati? (foto: profimedia) profimedia
16. 6. 2018

Premetavanje, tik-takanje ure in obremenjevanje s tem, kaj bo prinesel jutri. Če se vse to dogaja tudi v vaši postelji, preverite nekaj korakov, ki pomagajo do mirnega spanca.

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na zdravje, še posebej, če se to dogaja precej pogosto. Ljudje, ki se redno v posteljo odpravljajo pozno in zgodaj vstajajo, imajo lahko nekatere zdravstvene probleme:

  • povečano tveganje za bolezni srca in srčni napad
  • visok krvni tlak, ki je posledica pomanjkanja spanja in stresa
  • večje tveganje kapi, saj se možgani nimajo časa spočiti
  • povečana možnost za depresijo, saj stalna utrujenost prinese slabo voljo
  • pridobivanje odvečne teže
  • slabše delovanje imunskega sistema in posledično večje možnosti za bolezni

Preden se srečate z naštetimi problemi, skušajte odpraviti težave s spanjem po naravni poti. Priporočljiva je spalna rutina, potrebnih pa je tudi nekaj korakov, ki vas umirijo, ko ste že v postelji tik pred spanjem. Za začetek morate umiriti dihanje, da bo bolj podobno tistemu v spanju. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov ter s tem sprostite napetost. Misli osredotočite le na to.

Naslednji korak ima opraviti z uro, ki odšteva minute do zgodnjega jutra, ko se boste morali spraviti iz tople postelje. Lažje boste pozabili nanjo, če jo postavite v drug prostor in preprečite tekmovanje s časom. Ne razmišljajte o tem, koliko trenutkov boste potrebovali, da zaspite. Osredotočite se nase in se z mislimi sprehodite čez telo. Če najdete kakšen del, ki je še vedno napet, ga sprostite. Najdite udoben položaj in vztrajajte pri njem ter preprečite premetavanje sem ter tja.

Ko ste udobno nameščeni, se ponovno osredotočite na dihanje. Dihajte globoko in pri tem vse skrbi ter misli pustite odplavati stran. Počakale bodo na jutrišnji dan. Osredotočite se na nekaj lepega, ob čemer se vedno sprostite. Pozitivne misli bodo pripomogle tudi k dobrim sanjam in manj verjetno se boste spopadali z nočnimi morami.

Če se še vedno borite s spancem, naslednji dan ponovno preglejte spalno rutino in ugotovite, ali je v njej kakšna aktivnost, ki vas vznemirja. Prepričajte se, da vsaj 30 minut pred spanjem ne uporabljate elektronskih naprav. Najbolje je, da tudi pametni telefon puščate v drugem prostoru, kot spite. Pomaga, da v dan dodate več fizične aktivnosti, saj boste utrujeni veliko lažje zaspali.