Trik izkušenih gospodinj: najboljše kislo zelje boste dobili, če naredite to

20. 9. 2024
Deli
Trik izkušenih gospodinj: najboljše kislo zelje boste dobili, če naredite to (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pripraviti najboljše kislo zelje?

Priprava ozimnice je v polnem teku, številne gospodinje pa se pri tem odločajo za vlaganje kislega zelja. Če ste začetnik, vam predstavljamo vsa pravila, ki jih morate poznati pri kisanju zelja.

Preprost recept za kisanje zelja

Za 30 kg zelja uporabite kilogram soli. Prve liste odstranite, na koreninskem delu z nožem naredite križec, nato pa glave naložite v sod. Ker so okrogle in jih ni mogoče lepo zložiti, nekaj glavic prerežite na četrtine ali polovice in jih potisnite med cele glavice, da bodo vse trdno stale.

Nato v sod nalijte vodo tako, da sega približno dva prsta nad vrhnjimi glavicami, Nato pa vse skupaj pokrijte z lesenim pokrovom.

Pokrov je treba obtežiti s kamnom ali večjim kozarcem vode. A če sod ni napolnjen do vrha, lahko nastane težava zaradi dotoka zraka. V tem primeru je najbolje, da večjo vrečo napolnite z vodo in jo položite čez zelje.

Brez prelivanja slanice

Da vam ne bo treba prelivati slanice, priporočamo naslednji trik – čez leseni pokrov ali vrečko z vodo položite bombažno krpo, na katero ste potresli nekaj soli. Tako se bo sol počasi raztapljala in padala na dno soda.

Temperatura je ključnega pomena

Dokler se zelje ne skisli (približno en mesec), mora biti na sobni temperaturi. Ne sme biti preveč hladno. Na hladnejše mesto zelje prestavite kasneje, kjer temperatura ne sme presegati 5 stopinj Celzija (klet, garaža …).

Nadzirajte količino vode

Med kisanjem občasno preverjajte nivo vode v sodu, še posebej v prvih dneh. Zelje mora biti ves čas potopljeno v vodo, zato jo po potrebi dolijte. 

Vir: krstarica.com

https://aktivni.metropolitan.si/dobro-pocutje/pomlajevanje-koze-gube-staranje-naravni-napitek-botoks/

Bonus video: Aktivni podkast z dr. Urško Šavli

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković