Ko mislite, da niste dovolj dobri ...

Ko mislite, da niste dovolj dobri ... (foto: profimedia) profimedia
17. 11. 2019

Ste imeli kdaj občutek, da so vsi boljši od vas, da nimate takšnih talentov ali da ne zmorete vsega, kar zmorejo drugi? Takrat se spomnite naslednjih nasvetov.

Prenehajte se primerjati in tekmovati z drugimi

Vsi smo drugačni in posebni na svoj način, zato lahko prispevamo različne talente in na stvari pogledamo iz svojega zornega kota. S tem, ko želite postati nekdo drug ali bolj podobni nekomu, ubijate svojo unikatnost in vse, zaradi česar ste vi vi - z vsemi napakami in dobrimi lastnostmi. Prenehajte s primerjanjem, saj tako ne boste nikoli dovolj dobri. Raje se osredotočite nase in na to, koliko zmorete. Če ste od sebe dali vse, ste opravili odlično delo. 

Enako velja za tekmovanje. Včasih je tekmovanje zdravo, ko na primer tekmujete v teku in zato pretečete nekaj metrov dlje ali tečete hitreje. Nezdravo pa postane, ko razmišljate le o tem, kako boste nekoga premagali in kaj morate še za to storiti. Pri grajenju boljše samopodobe tega zagotovo ne potrebujete. 

Opomnite se, kaj vse ste že dosegli

Ko menite, da niste dovolj dobri, je pravi čas, da se opomnete na pretekle dosežke. Ne govorimo o posedanju na uspehih, ampak o spodbudi, ki vas bo motivirala za naprej. 

Privlecite nazaj medalje s športnih dosežkov, fotografije z diplome, preglejte vaše osebne opombe, spomnite se, kdaj ste premagali strah ... Pri tem vam lahko pomagajo tudi prijatelji, ki bodo zagotovo našli še več dobrih stvari, ki ste jih naredili. Če ste dosegli vse to, ste zmožni še veliko več. 

Dovolite si, da se občasno prekršite

Nihče ni popoln. Veliko bolje je, da se včasih prekršite, kot da živite pod pritiskom, da ničesar ne smete, se kontrolirate in trpinčite, ker nikoli ne zadovoljite teh visokih standardov. Pomembno je, da poslušate svoje telo in čustva. Če boste zase skrbeli čez dan, se ne boste zatekali k večernemu čustvenemu prenajedanju, izpuščanju vadbe in ostalim stvarem, ki vam kasneje povzročijo slabo vest. 

Ko vam spodleti ...

... ravnajte drugače. Če vam ne uspe doseči določenega cilja, se ne obtožujte, saj je prav krivda tista, ki povzroča še večje utapljanje v občutkih nezadovoljstva in odvisnostih. Raje čas porabite za to, da analizirate, zakaj vam ni uspelo. Tako se boste naučili nekaj novega.

Komu se boste zaupali?

Izberite osebo, ki ji zaupate in vas dobro pozna. Kadar boste čutili, da biste dovolj dobri, svoje občutke in pomisleke zaupajte tej osebi. Lažje vam bo, ko boste izrazili čustva in misli na glas. Morda ugotovite, da vaša težava sploh ni tako velika in dobite nasvet prijatelja. 

Preverite tudi: