Koga psi bolj ubogajo, moške ali ženske? Raziskava je pokazala, da ...

Koga psi bolj ubogajo, moške ali ženske? Raziskava je pokazala, da ... (foto: Unsplash/Joseph Pearson) Unsplash/Joseph Pearson
24. 1. 2018

Ali vaš pes bolj uboga vas ali vašega partnerja? Raziskovalci so odkrili, da v veliki večini raje ubogajo ...

Ženske! One so tiste, ki so 'šepetalke' psom. No, vsaj bolj uspešne so pri tem kot moški.

Večina psov je naučenih, da razumejo naša navodila, kot so: ime, "sedi", "daj petko", "prostor" ipd. In večino časa tudi mi lahko razumemo njih – kaj pomeni praskanje po vratih, lajanje in oblizovanje, ležanje na hrbtu in žalosten pogled.

A novejša študija je odkrila, da naj bi bile ženske tiste, ki bolje razumejo, kaj jim želi pes povedati s svojo komunikacijo.

V raziskavo je bilo vključenih 18 različnih pasjih odzivov na različne stvari. Sodelujoči so nato imeli nalogo, da ocenijo, ali pes čuti strah, igrivost, agresijo, obup ali srečo.

In izkazalo se je, da so bile ženske znatno boljše pri razumevanju kot moški.

Kot je razložil eden izmed raziskovalcev, Tamás Faragó:

"Naše zadnje raziskave so pokazale, da psi in ljudje uporabljamo podobne dele možganov in najverjetneje podobne procese, da bi ocenili čustva drugih skozi vokalizacije.

Videti je, da gre tukaj za biološko ukoreninjena pravila, kako vokalizacije sesalcev kodirajo čustva in ti procesi, ki si jih delimo, pomagajo ljudem, da ocenijo čustveno breme ne samo psov, ampak tudi zvokovne čustvene izraze drugih sesalcev.

Gre za pogost vzorec v študijah o prepoznavanju čustev. Ženske so bolj sočutne in občutljive na čustva drugih ljudi in to jim pomaga, da bolje povežejo kontekst s čustveno vsebino zvoka (godrnjanja), ki ga proizvede pes."

Kar pomeni, da ženske bolje razumejo, kaj jim želijo njihovi ljubljenčki povedati, ti pa jih zato tudi bolj ubogajo – lahko bi rekli, da govorijo skupni jezik v primerjavi z moškimi.

Kako je pa pri vas doma?

Fotografiji: Unsplash/Joseph Pearson, Pete Bellis

Preberite še: Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Priporočamo tudi: Družina, ki se je preselila v divjino: "V hiši je naša shramba, zunaj pa je naš dom.”