Najboljši namigi za prijetne noči in spanec, ki daje energijo

Najboljši namigi za prijetne noči in spanec, ki daje energijo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 4. 2016

Zakaj je tako pomemben za naše zdravje, zakaj ima veliko ljudi spomladi težave – in kako se končno resnično naspati

Se tudi vam pogosto zgodi, da se kar ne morete naspati?

Bodisi greste prepozno v posteljo, se težko umirite ali pa kar ne morete in ne morete zaspati? Spomladi se lahko običajnim težavam pridruži še težava, ki ji pravimo pomladanska utrujenost.

Gre za tako imenovani mini 'jetlag': Dolžina dneva in pa tudi večja količina svetlobe spomladi vplivata na vse sisteme v našem telesu, vse do najmanjše celice. Pozimi nam namreč primanjkuje serotonina – hormona svetlobe in dobrega razpoloženja, istočasno pa je takrat zelo visoka koncentracija spalnega hormona – melatonina.

To razmerje se sicer poleti spet obrne. Do trenutka, ko se spet uravnovesi, pa se pogosto težko mirno naspimo in smo zato čez dan utrujeni. Ker je vedno topleje, se razširijo krvne žile, krvni pritisk pa se zniža.

Trajno pomanjkanje spanca ima lahko usodne posledice

Spanec je zelo pomemben! Prečute noči oslabijo spomin, zmanjšajo pozornost in škodijo srčno-žilnemu sistemu. Presnova postane neuravnotežena, kar lahko vodi do prebavnih motenj. Pogosto se pokažejo tudi nihanja razpoloženja, ki lahko privedejo celo do depresij.

Po drugi strani pa dovolj spanca poskrbi, da ohranimo vitko postavo, naše telo pa se lahko dobro brani proti povzročiteljem bolezni. Če smo naspani, bolje 'primejo' tudi cepiva, poškodbe kože in rane (po operacijah) pa se celijo hitreje, ker telo izloča rastne hormone, ki spodbujajo nastajanje novih celic.

Znanstveniki univerze Stony-Brook so denimo ugotovili, da je za možgane najboljši položaj spanja na boku.

Nekaj namigov za mirne noči

  • Najpomembnejši naravnalni vijaki za uravnavanje naše notranje ure – in s tem našega zdravega ritma budnosti in spanja – so svetloba, gibanje in kisik. Pojdite ven na sonce, se nadihajte in se zazrite v nebo. V naših očeh so namreč receptorji, ki svetlobne signale prevedejo do možganov, zmanjšajo izločanje melatonina in tako čez dan kazalce 'nastavijo' na stanje budnosti.
  • Obratno pa velja: pred odhodom v posteljo se izogibajte premočni svetlobi. Spanec motijo predvsem računalniški zasloni in zasloni mobilnikov. Če že nočete ugasniti zaslona, potem vsaj pritajite svetlobo.
  • Navada je železna srajca. Poskrbite, da boste v posteljo vedno odhajali ob približno istem času. Pomembno je tudi, da v spalnici poskrbite za prijetno temperaturo (16–18 stopinj) in da jo tudi primerno zatemnite.
  • Rastline, ki pomagajo pri boljšem spanju: baldrijanov čaj, lekarniški preparati s pasijonko, sivko, šentjanževko ali hmeljem.
  • Ali ponoči pogosto planete iz spanja? Nikar ne glejte na uro. Skrb, da ne bomo dovolj spali, povzroči stres in oteži spanje. In še nekaj: na stranišče se odpravite v poltemi, kajti svetloba v kopalnici vas bo v nasprotnem primeru povsem prebudila.

Zdravniška pomoč

Če motnje spanja trajajo dlje od štirih tednov in obremenjujejo vaš vsakdan, se o tem pogovorite z osebnim zdravnikom. Glede na diagnozo bo predlagal pregled pri psihologu, nevrologu, internistu ali kakem drugem specialistu.

Hitri nasveti:

  • Če nam zvečer v oči sije LED-svetloba računalnika ali mobilnika, bomo težje zaspali.
  • Vonj eteričnega sivkinega olja deluje pomirjevalno na živce in poskrbi, da hitreje zaspimo.
  • Zdravilno zelišče: pasijonka je sijajna za spanje.

Preberite še: 7 razlogov za nenehno utrujenost in Kako si lahko pomagamo, ko nas ujame spomladanska utrujenost