Največji miti o zaščiti pred soncem, zaradi katerih vas vsako leto opeče

Največji miti o zaščiti pred soncem, zaradi katerih vas vsako leto opeče (foto: profimedia) profimedia
3. 7. 2020

Ko bomo nehali verjeti naslednjim mitom, se bomo lahko (končno) ustrezno zaščitili. 

Se mažete s sončno kremo? Tudi to, da se morate mazati samo na morju, je velik mit. Sonce vas bo povsem enako opeklo med vožnjo s kolesom iz službe, pozimi med smučanjem in na plaži. Preverimo še druge zmote. 

Kratka izpostavljenost soncu ne škodi

Pa saj se boste sončili le 15 minut. Ali šli na kratek sprehod. Torej sončne kreme ne potrebujete, kajne?

Že 10 ali 20 minutna izpostavljenost soncu je dovolj za opekline. Pomembno je tudi, v katerem delu dneva se izpostavljate, vendar v vsakem primeru nanesite nase kremo. Če ne drugega, boste tudi doma poleg okna ali na kratko stopili ven. 

Če se namažem po rokah, nogah in obrazu sem zaščiten/a

To bo delovalo, dokler zvečer ne boste imeli pekočega občutka na vratu, dlaneh, pa tudi na mestih, ki ste jih prekrili z oblačili. Namazati se morate po celem telesu in uporabiti tudi balzam za ustnice z zaščitnim faktorjem ter pokrivalo ali posebno sončno kremo za zaščito lasišča. 

Temna koža ne potrebuje zaščite

Nikakor ne drži. Ne glede na ton kože, je zaščita proti soncu VEDNO obvezna. Sonce ne izbira in opeče tudi tiste, ki se celo poletje hvalijo, da je njihova koža manj občutljiva. 

Drži, da je kožni rak manj prisoten pri ljudeh s temnejšo poltjo, vendar se lahko pojavi. Pogosto ga odkrijejo precej pozno in zdravniki ne morejo več pomagati. Zato ne bodite pogumni, ampak raje pametni in se zaščitite! 

Ne pozabite!

Pred soncem se moramo zaščititi čez celo leto in ne samo poleti. Vsi izdelki proti staranju kože vam ne bodo pomagali, če boste dopustili, da sonce terja davek na vašem obrazu in drugje. Zato uporabljajte sončno kremo tudi jeseni, pozimi in spomladi - vedno.