Za lažje hujšanje in boljšo prebavo: Enostaven napitek iz 4 sestavin, ki med drugim krepi tudi imunski sistem

Za lažje hujšanje in boljšo prebavo: Enostaven napitek iz 4 sestavin, ki med drugim krepi tudi imunski sistem (foto: Profimedia) Profimedia
7. 9. 2023

V ajurvedi, ki velja za starodavni način zdravljenja telesa s pomočjo naravnih živil, ki imajo številne zdravilne učinke, obstaja veliko napitkov, ki za zdravje lahko naredijo čudeže.

Tovrstni napitki in čaji pridejo v poštev v različne namene. Tokrat vam predstavljamo zeliščni napitek iz semen kumine, koriandra in komarčka, ki v ajurvedi velja za čudežen napitek s številnimi koristmi za dobro počutje in zdravje.

Blagodejna semena, ki se nahajajo v napitku:    

Kumina: Pozitivna lastnost kumine je, da zmanjšuje vetrove in pomaga  pri prebavnih motnjah, ter spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa.   

Koriander: Odličen prebavni pomočnik, ki povečuje absorpcijo hranil, zmanjšuje vnetna stanja v telesu ter mišične krče.     

Koromač: Prednosti koromača so, da krepi celoten organizem, pospešuje izgorevanje maščob, pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja in sprošča prebavni trakt. Pripomore pa tudi k spodbuditvi limfe in povečanju koncentracije.  

Ko združite vse tri sestavine, ustvarite močan napitek, ki odlično pripomore k blagodejnosti za prebavo, krepitvi imunskega sistema, za nameček pa tudi k hujšanju.  

Kako pripraviti zeliščni napitek?

Sestavine za zeliščni napitek
  • 250 ml navadne vode    
  • 1/3 čajne žličke semen kumine
  • 1/3 čajne žličke semen komarčka
  • 1/3 čajne žličke koriandrovih semen  
Priprava:      

Segrejte 250 mililitrov vode. Ko voda zavre, jo odstavite s štedilnika in vanjo dajte semena. Pustite, da se semena namakajo v vroči vodi približno pet minut.  Tekočino precedite in takoj postrezite. Na zdravje!

Ajurvedski strokovnjaki priporočajo, da napitek uživate še topel, saj boste tako užili čim več zdravilnih učinkovin. Priporočljivo je popiti največ dve do tri majhne skodelice. Napitek v celoti spite, ko ga enkrat pripravite in ga ne pogrevajte ponovno. Najbolje ga je piti med obroki v prvi polovici dneva. Zvečer ali pred spanjem pa se ga raje izogibajte zaradi diuretičnega delovanja. 

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: