Naštevamo odlične razloge, zakaj bi morala vaša naslednja pijača biti voda z limono

Naštevamo odlične razloge, zakaj bi morala vaša naslednja pijača biti voda z limono (foto: profimedia) profimedia
15. 8. 2019

Ob zajtrku si privoščite še kozarec tople vode z limono. Zagotovo vas prepričamo s številnimi razlogi, ki pričajo o dobrih posledicah.

1. Stabilizira apetit

Voda z limono lahko, zahvaljujoč pektinu, ki uravnava krvni sladkor, pomaga pri nadzorovanju lakote in izogibanju slabi navadi prenajedanja. K temu pripomore tudi občutek hidracije. Če ste torej po obroku še lačni in vam po mislih zapleše sladica, stisnite polovico limone in jo prelijte s hladno vodo. 

2. Pomaga pri infekciji sinusov

Ko ste prehlajeni in imate težave s sinusi, vam pogosto priporočajo pitje toplega čaja. V resnici bi bilo dovolj, če bi pili toplo vodo, saj ta pomaga sluzi, da se premika hitreje in posledično pospeši okrevanje. Občutili boste tudi olajšanje pri dihanju.

Nekaj kapljic limone v topli vodi okrepi imunski sistem in zdravje dihal.

3. Dvig energije

Posebno moč dajeta limoni dva vitamina: 

  • vitamin C poveča vnos železa, kar je zelo dobrodošlo, saj pomanjkanje tega elementa pripomore k utrujenosti

  • tipi vitamina B prav tako pripomorejo k temu, da ostanete budni (na primer v času kosila)

Za osvežujoč napitek zmiksajte eno limono in jo prelijte v modele za led. Vrzite jih v kozarec in se prebudite brez kančka kofeina. 

4. Zdrava prebava

Topla voda pomaga razširiti žile in pospešiti krvni obtok, kar pospeši prebavo. Hidrira bolj kot mrzla voda, zato se toksične snovi hitreje izločijo iz telesa.

Limona lahko izboljša delovanje jeter, zato jo uporabite za razstrupljanje telesa (vendar to ne pomeni, da nehate jesti uravnoteženo prehrano).

Kadar imate prebavne težave, je priporočljivo, da si pogosteje pripravite toplo vodo z limono.

5. Podpora pri delovanju nadledvičnih žlez

Nadledvične žleze proizvajajo pomembne hormone kot je kortizol, ki pomaga nadzorovati metabolizem, krvni pritisk in odziv telesa na stres. Nepravilno delovanje nadledvičnih žlez po drugi strani prinese bledo polt, šibek imunski sistem in celo bolečine. Lahko poveča proizvodnjo loja in zaradi tega sproži izbruhe aken. Tudi to lahko popravite z rednim pitjem vode z limono.

6. Zaščiti kožne celice pred prostimi radikali

Ena najpomembnejših funkcij vitamina C, je njegovo antioksidativno delovanje, ki ščiti kožne celice pred škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Omenjena škoda se lahko zgodi zaradi ocvrte hrane, onesnaženega ozračja, alkohola, tobačnih izdelkov ...Zato je pomembno, da se zaščitite z vitaminom C.

7. Odpravi napihnjenost

Kot že omenjeno, voda z limono pripomore k boljši prebavi, zato lahko zmanjša ali povsem odpravi tudi napihnjenost. Citronska kislina pomaga pri razgrajevanju hrane, prav tako limona vsebuje veliko kalija, ki nadzira raven soli v telesu in jo po potrebi zniža (sol je pogost razlog za napihnjenost). 

8. Lahko pomaga pri hujšanju

Kot smo že omenili, topla voda spodbudi metabolizem in s tem lahko pripomore k hitrejšemu izgubljanju kilogramov. Spodbudi tudi črevesje, ki izloči odvečno vodo, kar se prav tako pozna pri številki na tehtnici.

Limonin sok vas hidrira, primerna hidracija pa je pomemben dejavnik pri vzdrževanju zdrave teže.

9. Bori se proti aknasti koži

Če imate aknasto kožo, si poleg nege privoščite tudi kozarec vode z limono. Vitamin C namreč uničuje bakterije, zaradi katerih nastanejo akne in zato lahko izboljša videz kože. Limona poskrbi tudi za razstrupljanje organov, kar daje zdrav, sijoč občutek.