Kako do večje samozavesti v službi in odnosih? Upoštevati morate te nasvete

17. 6. 2024
Deli
Kako do večje samozavesti v službi in odnosih? Upoštevati morate te nasvete (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Samozavest vam bo prišla prav na skoraj vseh področjih v življenju in vedno imate prostor za izboljšave. Že uporabljate spodnje nasvete?

Na razgovoru za službo, pri predstavitvi ideje sodelavcem, pri podajanju navodil, vzgajanju otrok, pri postavljanju meja v odnosih - samozavest vam bo prišla prav marsikje in čisto vsak dan. Zato izkoristite vsako priložnost in jo nadgradite, da se boste izkazali, ko bo potrebno. Morda vam ravno to prinese tisto piko na i in osvojite tisto, k čemur stremite. 

Tu so nasveti, kako postati bolj samozavesten:

Urite se v telesni govorici

Katera oseba bi se vam zdela bolj samozavestna?

a) Nekdo, ki ima zaprto držo, zre v tla in povesi glavo.

b) Nekdo, ki stoji vzravnano s privzdignjeno glavo in pogledom uprtim naprej oziroma v oči sogovornika. 

Verjetno ste izbrali odgovor b. Takšna drža vas bo avtomatsko naredila samozavestnejše že takoj, ko vstopite v prostor. Tudi ostali bodo opazili vaš prihod in vam bolje prisluhnili oziroma jih bo zanimalo vaše mnenje. Po drugi strani pa boste z večjo težavo pristopili do simpatije, partnerja, šefa ali sodelavca, če se držite zgrbančeno in govorite nerazločno ter potiho. 

Obleka naredi človeka

Vsaj delno ta pregovor drži. Ne pravimo vam, da morate oditi po razprodajah in popolnoma spremeniti vsebino svoje omare, pač pa izbirajte oblačila, v katerih se počutite udobno in dobro. Za vsako priložnost lahko najdete oblačila, s katerimi se boste radi pogledali v ogledalo in jih boste z veseljem nosili. To vam bo dalo tudi razlog, da se znebite oblačil, ki jih ne nosite več in v katera ne bi smuknili ob nobeni priložnosti. V vaši omari nimajo več kaj iskati. Naredite prostor stvarem, ki vas bodo navdale s samozavestjo. 

Preberite tudi: 

Ozrite se nazaj po svojih dosežkih

Ko pridejo trenutki, ko se počutite manj samozavestne, šibke in mislite, da nečesa ne boste zmogli, se ozrite nazaj. Pomislite, koliko stvari ste že dosegli v življenju, tako v poslovnem svetu kot v zasebnem življenju. Kakšne izkušnje ste preživeli, kaj vse vas je izoblikovalo v osebo, kakršna ste danes. Morda vam bo pomagalo, da cilje zapišete na list papirja. Vajo lahko naredite večkrat, saj vas bo opogumila in napolnila s samozavestjo. 

Slabo mišljenje obrnite v pozitivno 

Lažje reči kot storiti. Te dni opazujte, kakšne misli si namenjate in kako se pogovarjate sami s seboj. Kaj si mislite o sebi? Velikokrat smo največji sovražniki sami, saj si namenimo kar nekaj grdih besed, ki jih ne bi namenili nikomur drugemu. Te nam vzamejo samozavest in prepričani smo, da se ne moremo izkazati, ko pa smo take zgube in še kaj hujšega, kar si pač govorimo. 

Vsakokrat, ko se zalotite z negativnimi mislimi, se ustavite. Pomislite, v čem ste zares dobri, kaj ste danes že postorili in za kaj ste lahko hvaležni. Ko boste dlje časa tako nadomeščali slabe misli z dobrimi, boste o sebi imeli lepše mnenje. 

Postavite meje v odnosih

Ko gradite samozavest, se ozrite tudi okoli sebe: s kom preživljate čas? Kdo vas obkroža in s katerimi osebami preživite večji del dneva? Če se le da, se oddaljite od negativnih ljudi, takšnih, ob katerih se ne počutite dobro in ob katerih vas začnejo spreletavati temne misli. Spomnite se, da smo skupek petih ljudi, ki jim posvetimo največ pozornosti. Bodite previdnejši, komu boste dovolili blizu. Tudi mnenja drugih lahko naredijo veliko luknjo v samozavesti. 

Stopite iz območja udobja

Za konec nekaj najtežjega: občasno se podajte iz svojega udobnega mehurčka in naredite korak v neznano. Temu se radi izognemo, ker je strašljivo, nepoznano in na začetku tudi neprijetno. Vendar samo pomislite: dokler se niste "udomačili" v trenutni službi, ste prav tako morali stopiti iz območja udobja. Zadajte si izziv, da boste to storili npr. na nekaj mesecev. Ni nujno, da se omejite na službo - lahko preizkusite novo vadbo, odpotujete kam, kamor še niste šli, se sami odpravite na skodelico kave ... Kjerkoli lahko naredite korak naprej. 

Vir: Best life