5 'skritih' vzrokov za nastanek aken

5 'skritih' vzrokov za nastanek aken (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 4. 2014

Je res kriva čokolada? Ali je to le stres? Mogoče mastna hrana? O tem, kaj povzroči in kaj pospeši nastanek aken, kroži veliko mitov, zato smo se odločili zadevo raziskati in našli pet najpogostejših vzrokov.

Ogljikovi hidrati

Znanstveniki verjamejo, da povišana raven inzulina v krvi pospeši vnetne procese, zaradi česar pride do pogostejšega nastanka aken.

V raziskavo so vključili dve skupini ljudi in jim določili 12-tedensko dieto – prva skupina je sledila dieti, bogati z ogljikovimi hidrati, v drugi pa so se prehranjevali s hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Pri slednji se je količina aken zmanjšala za polovico.

Drugi faktor, ki bi prav tako lahko vplival na nastanek aken, je tudi procesirana hrana.

Nasvet: zmanjšajte vnos sladkorja in izdelke, ki vsebujejo belo moko zamenjajte s polnozrnatimi.

Premalo omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobna kislina EPA (najdemo jo v ribjem olju) zmanjša izločanje sebuma in v telesu oblikuje močne protivnetne nanomolekule, kar je dokazala tudi študija.

Ne marate rib? Preverite, kateri so najboljši rastlinski viri omega-3 maščob.

Stres

Številni znanstveniki za nastanek aken krivijo tudi stresne hormone.

Vaše adrenalne žleze, ki ležijo tik nad ledvicami, izločajo kortizol in sprožijo reakcijo boja ali bega kot odziv na stresni dražljaj. Stres povzroči, da vaše adrenalne žleze izločajo več kortizola, kar se lahko odraža v nabiranju maščobe okoli pasu in precejšnjem številu hormonalnih aken.

Mleko in mlečni izdelki

Da mleko lahko pospeši nastanek aken, je nedavno dokazala tudi študija, objavljena v JAAD (Journal of the American Academy of Dermatology). Pri dečkih, ki so dnevno zaužili dva ali več obrokov z mlekom, so se znatno povečali vnetni procesi.

Mleko namreč vsebuje prekurzorje testosterona in druge hormone, ki pri živalih pospešijo rast in jih okrepijo, pri ljudeh pa lahko povzročijo reakcije, kot je povečana tvorba sebuma, zaradi česar koža postane ugodno okolje za nastanek kožnih nepravilnosti.

Največjo povezavo z aknami je imelo posneto mleko, vendar tudi organsko ne bo rešilo težav, saj to prav tako naravno vsebuje hormone.

Mleko vsebuje tudi sladkor oziroma laktozo, ki spodbuja tvorbo inzulina, za katerega znanstveniki prav tako trdijo, da je možen vzrok za nastanek aken.

Če se vam zdi, da je vzrok za nastanek aken mleko, ga za nekaj časa nadomestite z, na primer, mandljevim mlekom ali katerim drugim nadomestkom mleka. Po dveh mesecih bi že morali opaziti razliko.

Preveč sonca

Sonce sicer lahko tudi začasno omili težave s kožo, a le v primeru, da gre za manj izrazito mozoljavost.

V primeru pretiranega sončenja pa se lahko zgodi ravno obratno – sonce pospeši izločanje olj, pore se zaradi povečanega poroženevanja povrhnjice še bolj zapirajo in do izbruha aken pride še hitreje.