Nizka raven teh hormonov povzroči prezgodnje staranje

Nizka raven teh hormonov povzroči prezgodnje staranje (foto: Profimedia) Profimedia
26. 3. 2019

In kako na naraven način ohraniti boljše hormonsko ravnovesje.

Gube, suha koža, stanjšani lasje, krhki nohti. Morda je čas za pregled hormonov.

Hormoni namreč vplivajo na vse – na odziv imunskega sistema, vnetja, obnavljanje tkiv … V človeškem telesu jih najdemo več kot 50, med njimi pa je šest takih, ki med drugim močno vplivajo tudi na videz kože. Vendar jih naše telo včasih ne proizvaja dovolj, njihov upad pa povzroči prezgodnje staranje.

Dobra novica: obstajajo načini, kako na naraven način poskrbeti oz. ohranjati boljše ravnovesje in zdravje kože.

6 pomembnih hormonov za zdravje kože

Na seznam se uvrščajo:

 1. DHEA
 2. insulin
 3. kortizol
 4. estrogen
 5. melatonin
 6. rastni hormon
1. Hormon DHEA raziskave močno povezujejo s procesi staranja.

DHEA je namreč hormon, ki ima pomembno vlogo tudi pri nastanku drugih hormonov – estrogena, testosterona, progesterona … Težava je le ta, da ga naše telo proizvaja do 30. leta, nato začne upadati in takrat je tudi sposobnost regeneracije telesa nižja. Telo začne izgubljati mišični tonus, srčno-žilne sposobnosti upadejo, pa tudi koža izgublja elastičnost.

2. Insulin navadno povezujemo s sladkorjem v krvi oz. s sladkorno boleznijo.

Insulin primarno res skrbi za pravilno koncentracijo glukoze (sladkorja) v krvi. Če se koncentracija kadarkoli zviša, to povzroči številne bolezenske spremembe v telesu – poleg sladkorne bolezni in drugih, s starostjo povezanih bolezni, tudi vnetja in opazne spremembe na koži (ker pride do uničenja kolagena in elastina, koža izgubi elastičnost in je dehidrirana).  

3. Kortizol

Kortizol je stresni hormon, telo ga sicer potrebuje, vendar njegova (stalno) visoka raven vodi v prezgodnje staranje – kortizol razgrajuje vlakna kolagena, zato koža izgubi prožnost. Stres se na koži odraža različno (odvisno od tipa kože) – koža lahko dobi sivkast ten, se močno stanjša, postane suha in se lušči, pojavijo se lahko globoke gube in akne.

10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

4. Estrogen vpliva na fibroblast

Ki proizvaja kolagenska, retikulinska in elastična vlakna. Raven estrogena začne pri večini žensk padati po 40. letu. Ko se raven tega hormona zniža, začne koža izgubljati elastičnost, postane tanjša, se poveša in pojavijo se gube. Estrogen ohranja tudi vlažnost kože.  

5. Meltatonin

Melatonin sodeluje pri ciklu za spanje-budnost – telesu torej sporoča, kdaj je čas za počitek. Zakaj je pomemben, ko gre za zdravje kože? Vsi procesi obnavljanja celic namreč potekajo med spanjem. Če torej (kronično) primanjkuje spanca, to vpliva tudi na prezgodnje staranje – pojav gub, nastanek pigmentnih madežev, tudi izpadanje las. Že ena neprespana noč pusti posledice na koži.

Preberite: Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

6. Rastni hormon - edini hormon, ki v resnici pomlajuje

Rastni hormon stimulira rast mnogih tkiv v telesu, saj se pod njegovim vplivom povečuje število celic in tudi njihov volumen (zato je tudi edini hormon, ki pomlajuje). Upadati začne s starostjo. Takrat začne telo izgubljati mišično in kostno maso, telesna zmogljivost in seveda se tudi koža postara.

Kako pomagati telesu pri ohranjanju hormonskega ravnovesja?

Prehrana
 • DHEA: vključite zdrave maščobe – oreščke, semena, ribe, avokado.
 • Estrogen: rjavi riž, laneno seme, fižol, čičerka, jagode, breskev in druga sveža zelenjava in sadje.
 • Melatonin: mleko in mlečni izdelki, tuna, losos, jagnjetina, stročnice, jabolka, banane, kivi, špinača, paradižnik, brokoli, šparglji, oves ... Izogibajte se alkoholu, kajenju in kofeinu, ki ustavijo izločanje hormona.
 • Insulin: izogibajte se procesirani hrani, sladkorju, belim testeninam in rižu. Vaša prehrana naj bo uravnotežena. Po potrebi preverite raven sladkorja v krvi in se posvetujte z zdravnikom o potrebnih spremembah, predvsem v prehrani.
Gibanje in wellness
 • Rastni hormon: telesna aktivnost (hoja, vadba z utežmi), savna, tuširanje s toplo-hladno vodo.
 • Kortizol: vključite meditacijo, sproščanje z glasbo … Pomembno je, da imate stres pod nadzorom. In pijte dovolj vode.

Preizkusite: 5 vaj pomlajevanja, ki bi jih morali izvajati vsak dan (VIDEO) in

Naravni lifting: Vaje, s katerimi odpravite podbradek (VIDEO)