Zdravilna moč aloje vere

15. 1. 2012

Že v starem Egiptu so faraoni verjeli v zdravilno moč aloje, zato ni čudno, da se njeno ime pojavlja na papirusih in jo lahko spremljamo tudi skozi zgodovinski razvoj lekarništva.

Zapisi kažejo, da sta jo kraljici Nefrtiti in Kleopatra uporabljali v kozmetične namene, Aristotel pa je svojemu učencu Aleksandru Velikemu naročil, da preden gre v boj, naj obišče kraj Sokotru v Indijskem oceanu in nabere zdravilno rastlino za zdravljenje ran svojih bojevnikov.

Tudi v Svetem pismu

Aloja se pojavlja tudi v Svetem pismu. Aristotel je verjel v njeno zdravilno moč. Menil je, da lahko zdravi tumor, stimulira rast las in celo zdravi dizenterijo. Indijanci pa jo uvrščajo med šestnajst svetih rastlin.

Pripadnice Majev so alojo uporabljale v kozmetične namene. Mazale so si lica, da bi bile lepše.

Kitajski kralj je verjel, da so trni te rastline tako imenovani nohti božjega kraljestva, ki so ga kitajski lekarnarji uporabljali za akupunkturo. Japonci so jo imenovali kraljeva rastlina, ki so si jo samuraji namazali na telo pred vsakim bojem.

Vsa ta dejstva govorijo, kako pomembna je rastlina, ki se pravilno imenuje Aloe Vera Barbadensis Miller, po botaniku Milerju, ki jo je prvi uvrstil v register zdravilnih rastlin.

Zdravilo za mnoge zdravstvene težave

Aloe vera je širši množici postala bolj znana, ko se je začela pojavljati v kozmetiki. Ko so odkrili vse njene zdravilne učinkovine, so jo ocenili kot rastlino enaindvajsetega stoletja.

Uporabljati so jo začeli tudi kot preventivo. Aloja je polpuščavska rastlina, ki spada med lilije in se zaradi svojih pomirjajočih in blažilnih sestavin uporablja kot osnovna sestavinamnogih izdelkov za zdravljenje, lepoto in nego kože ter las.

Koristne sestavine

Od rastline se največ uporablja njen gel. To je želatinasta masa, ki se nahaja v notranjosti listov. Strokovnjaki so ugotovili, da ima aloja dvesto štirideset koristnih sestavin.

Med njimi so:

  • vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E,
  • folna kislina,
  • dvajset mineralov,
  • imuno modelatorji,
  • antioksidanti, ki delujejo proti vnetno,
  • deluje antibakterijsko in antivirusno,
  • aminokisline,
  • šestnajst encimov in
  • druge pomembne sestavine.
Kako uporabljamo alojo

Če gel uporabljamo kot napitek (oralna uporaba), deluje na mnoge funkcije organizma. Krepi imunski sistem, zmanjšuje vnetja, uničuje viruse, bakterije, glivice in parazite, odstranjuje strupene snovi, pospešuje metabolizem in delovanje vseh organov, pomaga pri opustitvi kajenja, alkohola in drog.

Alojo uporabljamo tudi lokalno, predvsem za nego kože, alergije, oskrbovanje ran in opeklin, zaustavljanje krvavenja, proti bolečinam sklepov in mišic, za nego zob in ustne votline,za nego oči, proti aknam, prhljaju in drugim koÏnim boleznim.

Zaradi vseh njenih zdravilnih sestavin aloja deluje preventivno in ublaži vsakodnevne težave. Izredno vlaži kožo, ker prodre do najbolj globokega dermalnega sloja. Ker povečuje delovanje fibroplasta, deluje tudi pomlajevalno in regeneracijsko.

Rana se zaceli kar osemkrat hitreje, če jo namažete z aloe vero. Priporočajo jo tudi za suhe, občutljive in razcepljene lase.

Odstranjuje starostne pege.

Blagodejna kopel

Zmešajte tri skodelice koruzne moke, dve skodelici pšenične moke, in eno četrtino gela aloe vera. Zmes dajte v najlonsko nogavico in jo zavežite. Ko se boste kopale, jo uporabite kot piling. Koža bo mehka in vlažna.