Kako obraz in telo negujejo zelišča

Kako obraz in telo negujejo zelišča (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 6. 2015

Narava nam ponuja najboljše za zdravje in razvajanje kože – v obliki hrane in zelišč.

Nega kože se začne od znotraj

Zdravje naše kože je odsev našega notranjega zdravja. Izsušenost, mastna koža, mozolji, izpuščaji, podočnjaki zagotovo niso le posledica vseh pomladi in neustrezne nege, temveč so odraz celotnega stanja, v katerem je naše telo.

Pri človekovem zdravju in dobrem počutju pomembno vlogo igrajo tudi jetra in ledvice, ker so zadolženi za izločanje in razgrajevanje strupov. Če ne skrbimo zanje, postane njihova sposobnost prečiščevanja in razgrajevanja strupov okrnjena, posledično se pojavijo tudi problemi s kožo, npr. temne obrobe pod očmi, akne, dermatitis.

Čajna mešanica, ki pomaga ledvicam in jetrom: brezovi listi, kopriva, regrat, rman, preslica in peteršilj. Dve žlički mešanice poparimo s 3 dl vrele vode, pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Čaj pijemo 3-krat dnevno vsaj 3 tedne.

Tudi oslabljena črevesna flora na koži pušča sledi. Daje ji postaran in utrujen videz. Če smo denimo dlje časa zaprti, se strupi nabirajo in preobremenijo sistem. Zato je zadostna količina vlaknin ter koristnih bakterij in vode v prehrani ključna za lepo kožo.

Zelišča,

... ki dobro denejo črevesju: meta, timijan, majaron, kumina, bazilika, slezenovec, rman, lubje krhlike, semena indijskega trpotca, laneno seme in kamilica.

... ki pomagajo pri odstranjevanju strupov in prečiščujejo kri: angelika, divji česen, listi in korenine regrata, trpotec, kopriva, pelin, ognjič. Strupe v telesu veže še koriander.

... ki delujejo protivnetno: žajbelj, origano, trpotec, česen, šipek, islandski lišaj, kamilica, kurkuma.

Za čiščenje ter obnovo jeter dokazano pomaga uživanje zmletih plodov pegastega badlja. Dobro jim denejo tudi regrat, koprive, repinec, repik, potrošnik, kurkuma in seveda tudi vitamin E.

Čaji – enostaven in učinkovit način za izboljšanje zdravja kože

Za nego vnete kože je odlično pitje prečiščevalnih zeliščnih čajev, npr. iz breze, regrata, koprive, timijana, preslice in pegastega badlja. Pred zunanjim stresom in poškodbami pomagata šipek in zeleni čaj. Šipek vsebuje ogromno bioflavonoidov in vitamin C, ki je ključen pri zdravem nastanku kolagena, zeleni čaj pa vsebuje ogromno antioksidanta polifenola, ki odženejo proste radikale, ki lahko poškodujejo celice na koži. Pomagajo tudi melisa, baldrijan, sivka, ginseng, majaron, pehtran, hmelj, kamilice in lipa.

Nega od zunaj

Zelišča se že stoletja uporabljajo tudi v kozmetiki. Že v antiki so poznali zdravilne učinke zelišč. Na našo kožo in telo vplivajo protivnetno, celijo in kožo pomlajujejo.

Za nego lahko zelišča uporabljamo v obliki obkladkov, mazil, olja ali spreja.

Katera zelišča izbrati glede na tip kože preverite v članku Zeliščna nega po meri kože.

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Patriciji Šenekar iz Hiške zelišč (www.hiskazelisc.com) in mag. Jožetu Kukmanu.