Kako se lahko znebim kolobarjev pod očmi?

Kako se lahko znebim kolobarjev pod očmi? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2021

Ob pogledu v ogledalo pomislite, da ste videti, kot da bi se pretekli večer pridružili klubu golih pesti? Niste sami. Odkrijte, kaj povzroča kolobarje pod očmi in kako lahko to popravite.

Temni kolobarji pod ali okoli oči so izjemno pogosti in lahko vplivajo na naše življenje – ne zato, ker bi ogrožali naše zdravje, temveč gre predvsem za psihološki vpliv.

Koža okoli oči je tanka in občutljiva, pod njo se nahajajo temne krvne žile, solznica in mišice, ki so odgovorne za premikanje vek. Temna barva lahko pronica skozi tanko kožo, zato je področje pod, včasih okoli oči videti temnejše.

Vzrokov za temne kolobarje (periorbitalna hiperpigmentacija) je veliko in lahko vključuje genetiko, alergije, preveč kožnega pigmenta, staranje, anemijo, hormone, stres in – seveda – pomanjkanje spanja.

Vzrok je lahko tudi ohlapna koža. Če kožo zategnete in je težava očitnejša, potem so vzrok krvne žile, če je stanje blažje, potem je lahko vzrok tudi ohlapna koža, pravi dr. Hayley Goldbach, dermatologinja.

Hkrati poudarja, da so podočnjaki pogosto tudi posledica zmanjšanja podkožnega maščobnega tkiva, ki se zgodi s staranjem, kar utvari nekakšno optično iluzijo – koža je videti temna, kar je posledica načina odbijanja svetlobe.

Ključna je diagnoza

Profimedia

Na delu je torej lahko več dejavnikov in vsak zahteva drugačen tretma. Najprej pa je treba ugotoviti vzrok. Če je denimo vzrok pretirana pigmentacija kože, lahko pomaga uporaba sončne kreme.

Rešitev?

Obstaja cela vrsta tretmajev. Med njimi denimo lokalna depigmentacija s kremami, kemični piling, kirurška korekcija – polnila, terapija z laserjem … Glede na raziskavo so se pri zdravljenju podočnjakov, pri katerih je bil vzrok zmanjšanja maščobnega tkiva, najbolje obnesla polnila. Pri prekomerni ohlapnosti kože operacija. Če je šlo za težave s pigmentom, so se najbolje obnesle različne kreme, medtem ko je imel tretma z laserjem le blago do zmerno korist. 

A glede na to, da je kakovostnih dokazov, ki bi podprli te rezultate, premalo, si je treba priporočila razlagati selektivno.

Kaj lahko naredimo sami?

Profimedia
Obstaja tudi veliko domačih tretmajev in nasvetov, ki jih mnogi preizkušajo oz. upoštevajo, da bi zmanjšali videz kolobarjev. A kot pri vsakem zdravljenju, se je tudi v tem primeru bolje najprej posvetovati z osebnim zdravnikom.
V nadaljevanju nekaj namigov, kako zmanjšati intenzivnost kolobarjev okoli oči:

Spanje: utrujenost in pomanjkanje spanja sta pogost vzrok za intenzivnost podočnjakov. Zaradi utrujenosti ste tudi videti bledi, kar še poudari temnejšo barvo okoli oči. Poskrbite, da se boste vsako noč dobro naspali.

Obkladki: včasih so lahko za izrazitejše kolobarje vzrok razširjenje krvne žile. Pomaga lahko hladen obkladek.

Sonce: zmanjšajte izpostavljenost soncu in vedno uporabljajte zaščitno kremo.

Vlažilne kreme: ki so namenjene za nego kože okoli oči lahko pomagajo pri podočnjakih. Veliko jih vsebuje kofein, vitamin E, alojo … Čeprav so potrebne dodatne raziskave, vendar naj bi kofein povzročil zoženje žil in pospešil cirkulacijo.

Kumare: zagovorniki naravnih sredstev predlagajo hlajenje z debelimi rezinami kumar. Ohlajene rezine naj bi si položili na oči za približno 10 minut in to ponovili dvakrat dnevno.

Mandljevo olje in vitamin E: nekateri predlagajo tudi mešanico enake količine mandljevega olja in vitamina E, ki jo pred spanjem nežno vmasirate na področje podočnjakov.

Vitamin K: raziskava iz leta 2015 pravi, da lahko pomagajo blazinice, ki vsebujejo mešanico kofeina in vitamina K.

Čajne vrečke: številni pa priporočajo preproste obkladke s čajnimi vrečkami. Poleg tega antioksidanti, ki jih najdemo v zelenem in črnem čaju dokazano izboljšujejo zdravje kože in preprečujejo staranje.

Čeprav vsa ta zdravljenja niso trajna, bodo z doslednostjo pomagala zmanjšati temne kolobarje pod očmi.

Viri: Treatments of Periorbital Hyperpigmentation: A Systematic Review, How to Get Rid of Dark Circles Permanently – www.healthline.com, Evaluation of the clinical efficacy and safety of an eye counter pad containing caffeine and vitamin K in emulsified Emu oil base