Kateri tip celulita imate?

Svetujemo vam, da se proti celulitu začnete boriti pravočasno. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 4. 2013

Najprej morate ugotoviti, kateri tip celulita imate, in se potem pravilno lotiti težave.

1. tip celulita

Neopazen

Če imate 1. tip celulita, potem ta ni viden, razen če stisnete kožo, da je videti kot pomarančna lupina. To lahko vidite, samo ko stojite.

Masaža lahko naredi čudeže: Fizični pritisk in krožni gibi povzročijo cirkulacijo tekočin v kožnem tkivu, ki je najbolj prizadeto.

Poskusite s petminutno tehniko: Ulezite se na hrbet in noge naslonite na steno. Masirajte noge od spodaj navzgor proti srcu, da se tekočine odplaknejo.

Zelišča: Zelišča lahko pomagajo spodbuditi cirkulacijo. Poskusite z mešanico tekočinskih zelišč, kot so echinacea, rdeča detelja, repinec in korenina koprive.

Antioksidanti: Antioksidanti podpirajo funkcijo limfe in limfnih vozličkov. Poskusite s kapsulami, ki jih kupite v trgovinah s prehranskimi dodatki ali v lekarni.

Hrana, ki se je morate izogibati: Izogibajte se kislin, ki prenašajo maščobo, saj te poškodujejo celične stene in voda se začne nabirati v kožnem tkivu. Tudi sol je lahko velika težava, saj nase veže vodo in tako ta ostane v telesu. Prav tako je naš sovražnik nasičena maščoba, saj zamaši limfo.

Hoja: Hoja spodbudi cirkulacijo limfe. Hodite eno uro na dan in naredite raztezalne vaje.
Izogibajte se jo-jo diet: Hitra izguba teže lahko še poslabša videz celulita, poslabša vaš metabolizem in funkcijo limfe.

Testiramo:
  • Proticelulitna krema

Razsodba: Po štiritedenski uporabi je moja koža mehkejša in bolj čvrsta, celulit pa na zadnjici in okrog bokov skoraj izgine.

  • Alge in blato

Razsodba: Po štirih tednih je koža bolj čvrsta in gladka, a to ne odtehta 45-minutnega ovijanja v folijo.

  • Serum

Razsodba: Po štirih tednih je koža bolj gladka in čvrsta, a videz celulita je ostal enak.

2. tip celulita

Že opazen

2.tip celulita se vidi že, ko stojite, če ležite, pa je koža še vedno videti gladka in napeta.

Jejte nenasičene maščobe: Ribe mrzlih morij, kot je losos ali tun, oreški, olivno olje so bogati z nenasičenimi maščobami, kar pomaga pri obnovi tkiva.

Aminokisline: Perutnina, ribe, sir (sojin ali sir, narejen iz manj mastnega mleka), mleko (z manj maščobe), jajca in soja vsebujejo aminokisline, ki pomagajo pri tvorbi kolagena. Tudi glukozamini in vitalne aminokisline pomagajo pri tvorbi kolagena in elastina.

Dodajte antioksidante: Sadje in zeleni čaj sta polna antioksidantov, ki pripomorejo, da se kožno tkivo ne poškoduje. Brokoli, špinača, grah, olivno olje, soja in oreški se borijo proti prostim radikalom.

Uživajte lecitin: Če hočete, da so celice zdrave in da zadržijo dovolj vlage, poskusite jesti sojo ali tofu, špinačo, pomaranče in paradižnik. Vse to vsebuje lecitin, ki kožo naredi bolj debelo, in celulit ni viden.

Več telovadite: Vsakršno gibanje je dobro za spodbujanje cirkulacije, a samo gibanje celulita ne bo odstranilo.

Izogibajte se vakuumu: Nežne masaže so zelo primerne za takšen tip celulita, zato se izogibajte vaku­­umom in močnim masažam, saj lahko nastanejo modrice, ki preprečujejo oskrbo kožnih celic s krvjo.

Bodite realni pri uporabi kreme: Masaža s proticelulitnimi kremami ali geli lahko zmanjša celulit za 20 odstotkov, preostalih 80 bo izginilo z zdravo prehrano in prehranskimi dodatki.

Testiramo:
  • Laser

Razsodba: Po štirih tednih je koža bolj napeta in čvrsta.

  • Serum

Razsodba: Po mesecu dni je koža bolj čvrsta in celulit manj opazen.

  • Gel

Razsodba: Stegna bodo po štirih tednih bolj napeta, a celulit bo ostal.

3. tip celulita

Trdovraten

Celulit je opazen, tudi ko stojite ali ležite, včasih so celo vidne izbokline in majhne bulice.

Odrecite se hitri prehrani: Spet je na pohodu zdrava prehrana, ki smo jo že opisali pri tipu 1 in 2. Čokolada, krofi, bela moka ... Vse to so sovražnik številka 1 za vaš celulit.

Jejte hrano, ki vsebuje veliko vode: Vaša prehrana bi morala vsebovati 80 odstotkov hrane z visoko vsebnostjo vode, kot sta sadje in zelenjava.

Maščobne celice: Če boste odpravili maščobo, še ne pomeni, da ne boste imeli celulita. Liposukcija odstrani maščobne celice, kar povzroči zmanjšanje prekrvavitve, zato koža izgubi elastičnost, postane ohlapna in je videti zelo vrečasta.

Zamenjajte tek za pilates: Vse vadbe, s katerimi povečujemo moč mišic, so zelo pomembne pri celulitu tipa 3. Vztrajnostne vadbe, kot je tek ali kolesarjenje, niso tako učinkovite kot pilates, skvoš, kikboksing ali hoja v hrib, s katerimi izboljšamo prekrvitev, povečamo mišično maso in izboljšamo metabolizem.

Testiramo
  • Krema

Razsodba: Po treh tednih bo vaša koža kot spužva, stegna in zadnjica napeta, a razlika med prej in potem ni opazna.

  • Koncentrat

Razsodba: Čeprav smo nanašali koncentrat mesec dni, ni bilo večjega napredka.

Mija Langerholc