Lahko preprečite sivenje las? Poglejte, katere zvezdnice se ne barvajo več!

Lahko preprečite sivenje las? Poglejte, katere zvezdnice se ne barvajo več! (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2021

Če se ne barvate, lasje počasi izgubljajo barvo, običajno tam v začetku 30. ali 40. leta. Čeprav je to nekaj normalnega, večina ljudi ni navdušenih nad sivenjem, saj so to prvi zelo vidni znaki staranja, naša družba pa ni preveč navdušena nad tem. Pa poglejmo, kaj o sivenju pravijo dejstva.

Kaj daje lasem naravno barvo?

Barvo las, oči, kože daje melanin. Tako količina melanina določa barvo las – ali je svetlejša, temnejša. Kar 90 % svetovne populacije ima rjave ali črne lase.

Zakaj imajo lasje barvo?
Diane Keaton profimedia

Diane Keaton

Znanstveniki niso povsem prepričani, zakaj. Morda so lasje zato, da izstopamo ali da privlačimo nasprotni spol, pomagajo pa nam tudi regulirati temperaturo ter se zaščititi pred soncem.

Zakaj lasje postanejo sivi?
Jamie Lee Curtis profimedia

Jamie Lee Curtis

Lasje najprej pobledijo, po nastanku melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo, postanejo temnejši ali svetlejši. Vsak lasni mešiček ima melanin. Proces sivenja se zgodi, ko celice, ki proizvajajo melanin, postanejo manj aktivne ali pa nehajo delovati. Kako hitro posivimo, je odvisno od genetike, stresa, kajenja in tudi odkoličine vitamina B v telesu.

Lahko kako preprečimo lasem, da bi posiveli?

Zaenkrat ne.

profimedia


Naravne barve za lase pa so najboljši približek tej rešitvi. Seveda je na trgu velik izbor barv in prelivov za lase. No, trenutno so najbolj v trendu naravne barve las od kane naprej, predvsem pa se vsi izogibajo amoniaka in drugih škodljivih dodatkov.