Lepotni miti: Kaj drži in kaj ne

Lepotni miti: Kaj drži in kaj ne (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 1. 2011

Ko smo se prebijali skozi pubertetniška leta in so hormoni divjali in s tem posledično pustili lepotne napake, smo velikokrat slišali lepotne nasvete mam, babic in celo prijateljic. Nekateri so bili razumni, medtem ko drugi niso imeli prav nobene logične podlage, pa čeprav so včasih delovali. In zakaj bi navado, ki pomaga, opustili? Vsekakor se je treba prej pozanimati, ali lepotni rituali naših prednic res delujejo ali so popolnoma iz trte izviti. Predstavljamo vam resnico o osmih najpogostejših mitih.

Mit številka 1: Puljenje sivih las povzroči, da jih zraste še več

To je zagotovo samo mit. Naši lasje postanejo sivi zaradi naravnega procesa staranja in seveda nekateri osivijo prej kot drugi. Ko vidimo prvi siv las, se nam zdi, da jih imamo vse več, saj so naši možgani zdaj naravnani nanje in jih zato bolj opazimo, kar pa ne pomeni, da so se pojavili, ker ste izpulili prvi siv las. Sprijaznite se s staranjem, sive lase pa lahko lepo prekrijete z barvo za lase.

Mit številka 2: Če lase obrijemo, bodo zrasli gostejši

Spet mit, ki ne drži. Lase obrijemo samo na povrhnjici kože, ne odstranimo pa lasnih korenin, torej ne morejo biti gostejši – lasje zrastejo tam, kjer so bili tudi prej.

Mit številka 3: Majoneza je dobra namesto balzama

No, ta trditev ni mit. Majoneza, vse dokler je naravna, je dober balzam za lase. Olje in jajce, ki sta v majonezi, sta bogata z maščobnimi kislinami in proteini, ki hranijo naše lase.

Mit številka 4: Nanos ledu na kožo naredi pore manjše

Nič ne more narediti por manjših. Velikost por je posledica genetike, ne temperature na koži. Nekateri ljudje imajo pač manjše pore kot drugi.

Mit številka 5: Zobna krema lahko odstrani mozolj

Ta mit drži. Zobna krema vsebuje mentol in druge aktivne sestavine, ki lahko posušijo mozolj in povzročijo, da se koža na mestu mozolja hitreje celi. Zavedati pa se morate, da učinkovine, ki jih vsebuje zobna krema, lahko tudi izsušijo in dražijo kožo na obrazu, tako da je za mozolje bolje uporabiti kremo, ki je namenjena njihovemu odstranjevanju.

Mit številka 6: Mazanje s pivom, preden greste na sonce, zagotavlja lepo polt

To nikakor ne drži. Sončenju na soncu se morate izogibati. Nanos piva, preden greste na sonce, vam ne bo popolnoma nič pomagal. Nekateri so pač nagnjeni k zlati zagorelosti, drugi pa na soncu postanejo rdeči kot raki. Vse to je stvar genetike.

Mit številka 7: Umivanje utrujenih nog bo naredilo vaše vene manjše

Vene na nogah res otečejo, ko so noge utrujene, saj je to avtomatski telesni odziv. Pravzaprav je najbolje, da noge namočite v toplo vodo, ki bo povzročila boljši krvni pretok, kar pa ne bo odpravilo utrujenosti.

Mit številka 8: Krčne žile dobimo, ker sedimo s prekrižanimi nogami

Niti ne. Pravi vzroki nastanka krčnih žil so še neznani. Nekateri ljudje so k temu nagnjeni, nekateri pa ne, kar je posledica genetike, starosti in teže. Prekrižane noge ne bodo povzročile nastanka krčnih žil, če jih že imate, pa lahko to poslabša vaše stanje. Krčne žile so lahko zelo nevarne in precej pogosto bolijo. Priporočamo, da obiščete zdravnika, ki vam bo svetoval, ali jih je treba odstraniti, to se namreč naredi z operacijo, ali pa preprosto nosite nogavice proti krčnim žilam, ki močno zmanjšajo bolečino.