Miti in resnice o vplivu hrane na kožo

Miti in resnice o vplivu hrane na kožo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 11. 2014

Številne težave s kožo, kot so akne, mastna ali suha koža, luskavica in prezgodnje staranje, so povezane prav z neustrezno prehrano. In obratno, s pravilno prehrano lahko bistveno izboljšamo videz kože. Toda, ali čokolada res povzroča akne?

5 najpogostejših mitov

1. Čokolada povzroča akne

Lahko. Vendar ne temna čokolada. Natančneje, zdravilni kakav v temni čokoladi, ki vsebuje veliko magnezija in antioksidantov, železa, kroma, teobromina, cinka ...

Vendar se velika večina teh neverjetnih lastnosti izgubi v postopkih priprave slastnih čokoladnih dobrot, po katerih segamo z velikim veseljem in ki so lahko razlog za težave s kožo.

Torej, mirno si privoščite košček ali dva temne čokolade. Še vseeno pa preverite, kaj piše na deklaraciji. Predvsem bodite pozorni na sladkor in druge umetne snovi.

2. Mastna hrana povzroča akne in pordelost kože

Zdaj že vemo, da maščoba ni enaka maščobi, kar boste zlahka opazili tudi na svoji koži.

Oreščki, semena, olivno olje, avokado... vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki imajo številne življenjsko pomembne naloge v telesu. Vsebujejo tudi antioksidante, med njimi največ vitamina E, ki kožo ščiti.

Težave povzročajo cvrtje, rafinirana olja, procesirana hrana... Zato se takšnim živilom izogibajte.

Seveda tudi pri zdravih maščobah velja pravilo – zdrave so, dokler si jih privoščimo v razumnih mejah.

3. Mleko in mlečni izdelki nikoli ne povzročajo težav s kožo

Mleko in mlečni izdelki so dober vir kalcija, proteinov in vitamina D. Vendar so lahko tudi slaba novica za vašo kožo.

Strokovnjaki težave, ki jih povzroča največkrat povezujejo s hormoni v mleku.

Za nekaj časa mleko nadomestite z mandljevim, konopljinim mlekom, ovsenim napitkom ali s katerim drugim nadomestkom. Preizkusite lahko tudi kozje in ovčje mleko, ki naj bi pri nekaterih ljudeh povzročala manj težav. Pri tem seveda opazujte spremembe na koži.

4. Kofein povzroča izbruh mozoljev

Strokovnjaki niso potrdili neposredne povezave med kofeinom in aknami. Lahko pa prispeva k poslabšanju stanj. Seveda ima kofein tudi pozitivne lastnosti. Več o tem boste izvedeli v članku Kava - užitek, ki škodi?

Pri kofeinu kljub vsemu priporočamo zmernost.

Privoščite si črni in zeleni čaj, ki vsebujeta med drugim tudi kofein, in sta bogat vir antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki blagodejno vplivajo na celo telo.

Lahko si pripravite tudi negovalne izdelke iz kave.

5. Naravna sladila so boljša od rafiniranega sladkorja

Sladkor je sladkor. In sladkor ima to lastnost, da povzroča vnetja. Pravzaprav vsa živila, ki povzročajo nenaden dvig krvnega sladkorja, povzročajo vnetja in pospešujejo staranje.

Na ta seznam uvrščamo belo moko, rdeče meso, sladkor... In seveda vsa toplotno obdelana, karamelizirana, ocvrta, pečena... živila, ki so polna AGE-jev.

Kaj pa naravna sladila? Ta sicer krvni sladkor dvigujejo postopoma, imajo pa precej visok GI in so lahko vzrok za pojav aken ali drugih težav s kožo.

Naravna sladila so torej priporočljiva toliko kot ostala – v vaši prehrani naj jih bo čim manj. Če pa že potrebujete sladilo, uporabite npr. med.