Mozolji na hrbtu: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti (9 preprostih nasvetov)

Mozolji na hrbtu: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti (9 preprostih nasvetov) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2020

Kot da ni dovolj, da nam preglavice povzročajo na koži na obrazu (in seveda niso samo nadloga najstnikov), morajo se preseliti še na hrbet! Zakaj sploh nastanejo na hrbtu? In kako se jih znebiti? Tu je nekaj nasvetov …

Mozolji na hrbtu so aktualna tema predvsem v toplejših mesecih, ko oblečemo lahkotnejša in bolj odprta oblačila in ko je čas za skok v kopalke.

Zakaj nastanejo?

Mozolji sami po sebi niso nevarni (nevarno je, če pride do okužbe, zaradi praskanja denimo), le zelo nadležni in navadno sami izginejo.

Lahko pa se zgodi, da se jih pojavi še več – tudi na vratu in ramenih, no, z mozolji na hrbtu pa se spopada več kot polovica tistih, ki imajo tudi na splošno težave z aknavostjo – na obrazu.

Za to lahko naštejemo več razlogov, dermatologi izpostavljajo v prvi vrsti:

  • hormonalne spremembe in
  • genetiko.

Če je raven testosterona nenadoma višja, žleze izločajo več maščobe, ki maši kožne pore in tako nastanejo mozolji.

Obstajala pa naj bi tudi genska povezava. Nekateri posamezniki imajo bolj mastno kožo in na njeni površini več bakterij, ki povzročajo mozolje.

Na hrbet se mozolji pogosto razširijo še iz dveh razlogov: oblačila in znoj, ki se ujame pod oblačili. Tako se ustvari okolje za razmnoževanje bakterij, ki so krivec za izbruhe.

Kako se jih znebiti?

Resda pomembno vlogo igrajo hormoni in genetika, vendar lahko stanje izboljšate tudi z naslednjimi preprostimi koraki:

1.

Po vadbi se vedno (brez izjeme) takoj oziroma čim prej stuširajte in zamenjajte oblačila.

Zdi se seveda logično, a kolikokrat ste pomislili, da bi se samo preoblekli, ker se morda niste tako zelo preznojili?

Preznojenih oblačil se torej znebite kar najhitreje in skočite pod tuš ter sperite bakterije. Poskrbite tudi, da kožo po prhanju dobro osušite.  

Znoj ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij, vendar tudi draži kožo, zaradi česar se proizvaja še več maščobe. Še posebej, če med telovadbo nosite tesna oblačila.

2.

Izberite naravne materiale namesto poliestra in drugih umetnih materialov. Še posebej, če je vaša koža dovzetna za mozolje. Prednost lahko date tudi rahlo ohlapnejšim oblačilom.

3.

Spnite si lase. Če imate dolge lase, predvsem poleti, ko nosite bolj odprta oblačila in se lasje dotikajo vratu in hrbta, dermatolog priporoča, da si jih spnete. Z lasmi namreč lahko nanesete nekaj olja in/ali umazanije.

4.

Razmislite o svoji prehrani. Tudi vaše prehranjevalne navade namreč lahko vplivajo na nastanek mozoljev. Bolj zdravo boste jedli, bolj bo vaša koža sijala.

Pozorni bodite na to, kako vaša koža reagira, ko pojeste določeno hrano – ko si denimo privoščite kaj nezdravega.

5.

Na jedilnik vključite zdrave maščobe. Ne bojte se maščob, koža potrebuje zdrave maščobe. Prav tako kot vse vitamine in minerale.

Živila, kot so losos, orehi, jajca … vsebujejo telesu koristne maščobe, ki dobro nahranijo tudi kožo in preprečijo, da bi se izsušila.

Nekatere študije pa so pokazale, da na nastanek aken vpliva tudi pomanjkanje cinka. Vključite bučna semena in stročnice.

6.

Pijte in pojejte dovolj vode. Skrbite za dobro hidracijo, najboljša je navadna voda, a si vsak dan privoščite tudi dovolj svežega sadja in zelenjave.

Še posebej tiste, ki je bogata z vitaminom A. Sladek krompir denimo, pa korenje in temno zeleno listna zelenjava.

7.

Dovolj pogosto perite rjuhe. Na rjuhi se nabira prah, umazanija, odmrle kožne celice … Še posebej, če nekajkrat na teden skočite v posteljo ne da bi se prej stuširali.

Preverite:

8.

Prenehajte s pretirano uporabo losjonov za telo in izdelkov za kopel.

Vlaženje kože je seveda dobrodošlo, toda pri tem ne gre pretiravati. Zelo mastni in 'težki' izdelki na koži naredijo sloj in mašijo pore. Izberite kreme lahke teksture, ki se hitro in dobro vpijejo v kožo.

9.

Preizkusite suho ščetkanje. Znano je, da suho ščetkanje telesa dobrodejno vpliva na kožo in na splošno počutje. S ščetkanjem odstranite odmrle celice in pospešite prekrvavitev.

Preverite 9 fantastičnih nasvetov Nine Gaspari, učiteljice joge in voditeljice priljubljenega tedenskega podcasta Lovim ravnotežje:

Prirejeno po If You've Got Back Acne, Here's How to Sort It out for Summer, Tahmina Begum - Women's Health UK