Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase ...?

Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase ...? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2019

Na telefonu (ki se ga vsak dan dotaknemo vsaj 150-krat), prenosniku, rjuhah, kavbojkah ... po mnenju mikrobiologov in drugih strokovnjakov mrgoli bakterij in bacilov. Toda, kako pogosto je treba kaj očisiti in umiti? Je lahko nekaj tudi preveč čisto?

1. Skodelica, ki jo uporabljate v pisarni: vsak dan

Seveda, boste rekli. Raziskave pa so vendarle pokazale, da večina zaradi prezaposlenosti na skodelico preprosto pozabi ali pa jo le na hitro obriše z gobico in oplakne. In kar na 90 odstotkih se zadržujejo nevarne bakterije. Na 20 odstotkih so prisotne celo fekalne bakterije. Najpogostejši razlog: pisarniško kuhinjo navadno uporablja veliko ljudi, poleg tega se gobice in krpe ne menjajo dovolj pogosto.

2. Copati: čim pogosteje

Copati so kot nalašč za širjenje nadležnih glivičnih okužb, še posebej, če jih »posojate«. Zato jih pogosto perite. Vsakih šest mesecev pa jih zamenjajte z novimi.

3. Nova oblačila: preden jih oblečete

Veliko oblačil je danes namreč tretiranih s kemikalijami, kar lahko povzroči težave, ko ta pridejo v stik s kožo.

Preberite: So moja športna oblačila strupena?

4. Modrček: oblečete ga lahko trikrat, štirikrat

Velja splošno znano pravilo, da med seboj menjate tri ali štiri modrčke in istega nikoli ne nosite dva dni zaporedoma, da se elastika vmes spočije. Če boste modrčke pravilno menjali in za šport uporabljali športne, jih lahko mirno oblečete trikrat ali štirikrat, razen v res hudi vročini oz. če ste se močno potili.

5. Plastenka: uporabite jo največ dvakrat, še bolje le enkrat, potem jo zavrzite

Nekateri strokovnjaki večkrat uporabljeno plastenko za vodo primerjajo kar s straniščno školjko. Število bakterij je pravzaprav lahko celo višje. Kar 60 % mikrobov pa je dejansko lahko vzrok za zdravstvene težave.

Boljša rešitev: uporabljajte stekleničko, ki jo lahko operete v pomivalnem stroju. Pa še naravi boste pomagali.

Preberite: 3 razlogi, zakaj ne bi smeli nikoli ponovno uporabiti plastenke 

6. Rjuhe: enkrat na teden

Rjuhe je treba pogosto prati, saj se na njih nabirajo prah, znoj, umazanija in vse, kar izloča naše telo. Posteljnino perite na visokih temperaturah.

7. Jogi: večkrat posesajte in vsakih šest mesecev operite še prevleko

Jogi večkrat temeljite posesajte ali očistite z mehko krtačo, madeže pa odstranite z vlažno krpo. Očistite ga lahko tudi s parnim sesalnikom, vendar morate potem počakati, da se jedro res popolnoma osuši. Enkrat ali dvakrat na leto pa je treba oprati tudi prevleko. Za lažje vzdrževanje si lahko kupite podlago, ki jo je veliko lažje prati.

8. Blazine: na 3–6 mesecev

Neka študija je pokazala, da lahko v blazinah živi kar 16 različnih vrst glivic, ki lahko povzročajo resne alergije. Zato je zelo pomembno, da blazine redno čistite, preoblačite in tudi operete.

9. Vaš obraz: vsak večer in vsako jutro

Pa tudi vmes. Ker se obraza pogosto dotikamo z rokami.

10. Lase: vsak drugi dan ali tretji dan

Vsakodnevno umivanje las ni preveč zdravo, saj uniči naravna olja, ki varujejo naše lase in lasišče. Če imate zelo mastne lase, uporabljajte vmes suhi šampon. Umivanje vsak drugi dan je povsem zadostno.

11. Pralni stroj: dvakrat na mesec

V pralnem stroju imajo bakterije odlično klimo za razvoj, še posebej, če pogosto perete pri nizkih temperaturah. Zato občasno le operite na 95°. Lahko pa uporabite navadni alkoholni kis ter sol in stroj zaženete praznega pri 95°.

Preberite: 45 nasvetov za uporabo kisa

12. Pomivalni stroj: vsak mesec

Raje ne dovolite, da se vam v stroju začnejo nabirati plesen in glivice. Stroj umijte vsaj enkrat na mesec, in še to zelo temeljito, da ne bo začel smrdeti.

13. Fuge: enkrat na leto

Obstaja veliko čistil, namenjenih čiščenju fug, vendar imata enak učinek tudi vodikov peroksid in soda bikarbona. Nanesite malo vodikovega peroksida na fuge in ga vtrite s sirkovo krtačo ali zobno ščetko, da bo učinek vodikovega peroksida boljši. Pustite učinkovati nekaj minut ter očistite površino s sodo bikarbono. Na koncu celotno površino umijte s čisto vodo in vaše ploščice ter fuge bodo videti sveže in nove.

14. Gobica za pomivanje posode: vsak dan

In vsak teden gobico tudi obvezno zamenjajte. Študija je pokazala, da je lahko na gobici tudi do 10 milijonov bakterij na kvadratni centimeter. Milo in voda nista dovolj, saj ne ubijeta bakterij.

Nasvet: gobico operite v zelo vroči vodi (nad 60 stopinj), nato pa počakajte, da se posuši.

15. Kuhinjsko korito: vsak dan brez izjeme
16. Pečica: vsake pol leta

Vse pečice se ne čistijo same, zato se jih boste morali lotiti vi, in to vsaj dvakrat na leto.

Preverite: Preprost domač pripravek za čiščenje pečice

Drug način: Pri čiščenju uporabite domača čistila, to so soda bikarbona, kis in limonin sok. Najprej pečico ogrejte na 250 stopinj. V pekač pečice natresite približno pet žličk sode in dodajte liter vode. Postavite v pečico in pustite delovati dobre pol ure. Nato pečico izklopite in počakajte, da se ohladi. Maščoba na notranji strani pečice se bo popolnoma zmehčala. Nato pečico premažite z alkoholnim kisom in pustite še nekaj minut delovati. Potem zmečkajte aluminijasto folijo in pečico zdrgnite. Umazanija bo odstopila in preprosto jo boste lahko odstranili s krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo, dodali pa sok ene limone, da odišavite pečico.

17. Preproga: enkrat na leto, a takrat temeljito

Seveda jo bo potrebno vmes redno sesati, saj se v njej nabirajo prah in pršice. Toda enkrat na leto je potrebno tudi temeljito čiščenje.

18. Leseno pohištvo: enkrat na leto, in to do sijaja
19. Računalnik: po potrebi

Imejte v mislih, da na računalniku živi kup bakterij in bacilov, menda kar petkrat več kot na stranišču. In kar 10 odstotkov ljudi nikoli ne očisti svoje tipkovnice. Svoj pametni telefon pa le očistite vsak dan.

20. Torbica in denarnica: enkrat na teden

Tudi v torbici in denarnici živi kup bacilov in bakterij, med drugim so odkili tudi E.coli. Za čiščenje usnja lahko uporabite brezalkoholne vlažilne robčke, materiale, ki jih lahko operete, pa operite ročno.

Morda vas zanima tudi: