Naravna nega obraza z globinskim čiščenjem

26. 1. 2014
Deli
Naravna nega obraza z globinskim čiščenjem (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kaj se zgodi, če čistilnim maskam za obraz različnih kozmetičnih blagovnih znamk odvzamete nepotrebne dodatke, kot so konzervansi, barvila in dišave? 

Dobite čisto glino v prahu. Zakaj torej ne bi raje vašemu obrazu privoščili naravne nege obraza z globinskim čiščenjem kar s pomočjo naravne gline? Poleg tega pa kožo tudi nahranite s potrebnimi minerali ter jo tako osvežite in pripravite na hladne zimske dni.

Glina je popolnoma naravna sestavina Zemlje in je stara nekje med 5 in 8 milijonov let. Njene pozitivne učinke so poznali že pred tisočletji, medtem ko so Felke, Just, Kneipp in ostali z njo tudi zdravili.

Prišli so časi, ko smo znanje naših prednikov povsem opustili, ter tako izgubili velik del naravnega bogastva, ki nam ga ponuja naš planet. Sedaj pa je obdobje, ko se ponovno zatekamo k naravnim, bio in eko izdelkom.

Kaj je v glini tako čarobnega, inteligentnega, energetskega in učinkovitega, da se vedno znova vračamo k njeni uporabi?

Glina je univerzalno sredstvo, zato jo lahko uporabljamo tako pri različnih težavah kot pri lepotnih ritualih. Bogata je z mikroelementi in mineralnimi solmi, zaradi česar ima čistilni in energetski učinek, ki sta za našo kožo v tem »času« še kako pomembna.

Primerna je tako za nego telesa, različne obloge, pilinge, razstrupljanje telesa, uravnavanje naravnega ravnovesja in čistilne maske za obraz.

Maska za obraz

Zaradi absorbcijskega delovanja jo že več let učinkovito uporabljajo vse večje kozmetične hiše kot glavno sestavino v čistilnih maskah za obraz, saj pri sušenju na koži nase veže nečiste delce in ostale škodljive snovi.

Za kakšen tip kože je primerna glinena maska? Primarna je za vsak tip kože in za vsakogar. To pomeni, da glino lahko uporabljate tako za suho kot tudi za mastno kožo, saj ima poleg čistilnega tudi zdravilen, pomirjajoč in energetsko ugoden učinek.

  • Nečista in mastna koža

Če imate nečisto, mastno kožo z aknami, je uporaba gline osnova za dobro in kvalitetno nego obraza, saj odstranjuje nečistoče in spodbudi cirkulacijo krvi, kar daje koži svež, čist in zdrav videz.

Glineno masko je priporočljivo uporabljati enkrat do dvakrat tedensko, z vsaj nekaj dnevnim zamikom od prve uporabe.

  • Suha občutljiva koža

V tem primeru glina pomaga ohranjati kožo čisto in zdravo, poleg tega pa na povrhnjici odstrani vso nečistočo, ki je lahko posledica zunanjih dejavnikov ali pa nepravilne uporabe močnih kozmetičnih preparatov. Glineno masko uporabljajte le enkrat do dvakrat mesečno.
Mešana koža:

Najbolj priporočljiva je uporaba gline le na posameznih problematičnih predelih, kjer se kaže nečistoča v obliki aken in mozoljčkov. Namreč ni vedno potrebno glineno masko nanašati na ves obraz, lahko je v manjših količinah nanesena le na posamezen »mozoljček«, kar mu pomaga da hitreje dozori, se posuši in izgine.

Recepti za pripravo domače glinene maske

Na naših prodajnih policah lahko najdete različne vrste gline, sami pa presodite, kakšen tip vam najbolj ustreza. Priporočljivo je uporabljati suho glino v prahu, saj ste le tako lahko popolnoma prepričani, da je naravna in brez potrebnih konzervansov.

Pripravite jo tako, da žlički (ki naj bo iz keramike ali lesa) gline dodate dve žlički vode in jo mešajte, dokler ne dobite kremne zmesi.

Vedno uporabljajte leseno, stekleno, keramično ali glineno posodo in nikakor ne kovinske, saj glina v stiku z železom izgubi velik del svoje moči.

Nanesite jo na očiščen obraz in jo pustite delovati 5 do 10 minut. Odstranite jo s toplo vodo, s krožnimi gibi. Na koncu na obraz nanesite nekaj kapljic olivnega olja oziroma kreme, ki vam najbolj ustreza.

Po prvi uporabi glinene maske je koža na obrazu lahko rdeča in topla, vendar to pomeni, da je glina opravila svojo nalogo čiščenja in vzpostavljanja kislo-bazičnega ravnovesja. Po večkratni uporabi koža sprejme glino in njeno delovanje, ter vzpostavi naravno ravnovesje.

Začinite glineno masko po svoje

V glino pa lahko »primešate« tudi različna zelišča, rastline, sadje in eterična olja. Potrebovali boste le nekaj znanja, domišljije ter voljo. Saj veste, velikokrat se je potrebno držati recepta: »Najbolj naravne sestavine za kožo so tiste, ki jih lahko tudi pojemo!«

Kot vidite, lahko glino uporabljate na mnogo načinov, od globinske nege obraza, odpravljanja celulita, lepše kože s pilingi do zdravljenja in raztrupljanja telesa z glinenimi oblogami.

Pripravila: Tina Avguštin

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih