Parfum z vonjem pokošene trave

Parfum z vonjem pokošene trave (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 8. 2009

Košenje trave naj bi v naših možganih sprožilo kemično reakcijo, ki nas sprosti in osreči, poleg tega pa nam okrepi spomin.

Avstralski znanstveniki so naredili korak naprej in izdelali parfum, ki diši po sveže pokošeni travi. Ideja za parfum je zrasla v glavu nevrologa na Univerzi v Queenslandu Nicka Lavidisa, ki je že dve desetletji nazaj med trekingom po ameriških gozdovih in nacionalnih parkih občudoval moč vonja narave. “Leta kasneje sva se s sosedom pogovarjala, kako čudovit vonj ima sveže pokošena trava in stvari so se začele postavljati na pravo mesto, ” je dejal Lavidis.

Dišava naj bi delovala na dela možganov, zadolžena za čustva in spomin, amigdalo in hipokampus. Ta dva dela nadzirata tudi sproščanje stresnih hormonov. Ravno kronični stres pa lahko poškoduje hipokampus in tako vodi v slabšanje spomina.

“Uporabljamo ga lahko kot osvežilec sobe, posteljnine, pa tudi oblek. Razmišljamo tudi o tem, da bi dišavo vključili v druge izdelke, ” je še dejal Lavidis. Proizvodnja naj bi se začela prihodnji mesec, za stekleničko pa bo potrebno odšteti okoli 4 britanske funte (4, 5 eura).

foto: Shutterstock